Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortare arbetstid är ett mål för Vänsterpartiet

Replik

... på insändare ”Ett fantastiskt jobb - och tänk om 30 timmar i veckan vore heltid” (NA 12 april)

I krisen som coronapandemin fört med sig är den svåra situationen i välfärden extra tydlig. I kristider är det tydligt att personalen i vården, skolan och omsorgen utgör stommen i samhället. Få har nog missat hur hårt de sliter för att få samhället att fungera just nu. Andra uppmanas till att stanna hemma för att minska smittspridningen medan välfärdens personal utför stordåd varje dag!

För Vänsterpartiet har välfärdens personal alltid hamnat väldigt högt upp på dagordningen. Inte bara i coronatider, utan varje dag, året runt. Vi ser hur eviga ”effektiviseringar”, eller nedskärningar som det handlar om, försämrar arbetsmiljön och tvingar personal att springa allt fortare.

Vi vill satsa på välfärden, inte spara. Vi vill att personalen ska få fler kollegor, inte färre. Arbetstempot är för högt och kollegorna för få. Många slits ut i förtid, orkar inte med ett helt yrkesliv eller tvingas gå ner i tid för att orka, något som i sin tur påverkar sjukersättning och pension. Andra väljer bort dessa samhällsbärande yrken eller slutar.

Precis som signaturen ”Undersköterskan” skriver så måste vi tänka om. Vi vill se en utveckling mot sex timmars arbetsdag, eller 30 timmars arbetsvecka med full lön. Personal i den offentliga välfärden vore en utmärkt grupp att börja med. Det finns många olika sätt att göra det på och det kan variera beroende på yrkesgrupp och hur arbetssituationen ser ut. Låt oss stärka samhället nu, så att vi står bättre rustade för framtidens utmaningar.

Martha Wicklund

oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel