Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korttidsfrånvaron ska undersökas närmare

Korttidsfrånvaron för kommunanställda i Ljusnarsberg fortsätter att öka. Från årsskiftet till den sista juli i år ökade den med fyra procent.

Annons

– Det här är ett problem, säger Thomas Krenchel, personalsekreterare i Ljusnarsbergs kommun. Men frågan är var den ökade korttidsfrånvaron finns. Det svaret har jag inte än.

Tjugosex procent av den totala sjukfrånvaron ligger inom en till fjorton dagar. Under hösten kommer personalsekreteraren att titta närmare på problemet.

– När det är gjort måste alla enhetschefer informeras om vad vi fått fram, säger Thomas Krenchel. Sedan ska vi gemensamt försöka komma fram till vad vi kan göra åt saken.

Totala frånvaron minskar

Men även om korttidsfrånvaron ökat fortsätter den totala sjukfrånvaron att minska. Sedan helår 2009 har den sjunkit kraftigt.

– Det beror på att de långa sjukskrivningarna från 91 dagar och längre minskat, säger personalsekreteraren. Nya rehabiliteringskedjan är en del.

Kommunen har ett bra samarbete med Försäkringskassan. Två handläggare har ägnat sig åt kommunanaställda. Men nu har en av dessa fått andra arbetsuppgifter.

– Samarbetet med Försäkringskassan ska pågå till årsskiftet, säger Thomas Krenchel. Målet är att få ned den totala sjukfrånvaron till sex procent av arbetstiden.

Den 31 juli i år hade Ljusnarsbergs kommun 315 anställda och 287 årsarbetare. Det är en minskning med 45 anställda och 41 årsarbetare sedan samma tid 2009. Lönekostnaderna under årets första sju månader uppgick till 87 miljoner kronor jämfört med 148,5 miljoner kronor för helår 2009.