Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kött är inte största orsaken till klimatproblem – men är livsviktigt för människan

Det är oroväckande med alla dessa människor som endast har ytlig kunskap angående kost och hälsa samt jordbruk relaterat till klimat, som försöker få folk att äta mindre kött ’för klimatets skull’.

För det första så är den största orsaken till global uppvärmning och utsläpp av växthusgaser inte metan från kor och kommer inte från djurhållning, utan från konstgödsel som används till växtbaserade grödor. Det orsakar utsläpp av dikväveoxid (lustgas), som ansvarar för 53 procent av alla utsläpp från Sveriges jordbruk. Dikväveoxid har en global uppvärmningspotential cirka 12 gånger kraftfullare än metan och dessa utsläpp ökar... (Källa: https://www.nyteknik.se/miljo/kraftfull-vaxthusgas-okar-snabbare-an-vantat-6978869)

För det andra så bör man vara medveten om konsekvenserna av att man drar ner på köttet eller utesluter det helt. Vi går miste om mycket näring som inte finns i växtbaserat så som B12, lättupptagligt järn, D-vitamin, DHA (livsviktig fettsyra), vitamin K2, kolesterol (som många inte kan producera tillräckligt av själva), samt kollagen (viktigt för leder, ben, brosk, hud och hår bland annat). Utöver det så behöver vi även proteinet. Animaliskt protein är lättsmält, men växtbaserat protein är fullt av svårsmälta antinutrienter och fibrer, samt i vissa fall stora mängder hormonstörande ämnen. Mindre kött leder också till mer kolhydrater, som leder till högre blodsocker och obalanserat insulin. Många blir oerhört sjuka av växtbaserad föda, och barn har i flera fall dött av det.

”Låt oss inte bidra till ohälsa”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel