Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brioche med vaniljkräm och färska bär

Annons

8 portioner

Härligt nybakade briocher fylls med vaniljkräm och dekoreras med bär.

Briocher

8 portionsformar

20 g smör till formarna

20g jäst

250 g ägg (ca 5)

500 g vetemjöl special

20 g fleur de sel

60 g socker

375 g osaltat smör

Äggstrykning

1 ägg

1 äggula

en gnutta salt

Sockerlag med cointreau

25 g vaten (1/4 dl)

20 g florsocker

20 g cointreau

Vaniljkräm

125 g mjölk

1/4 vaniljstång

30 g äggula (ca två små)

30 g socker

10 g Maizena

5 g osaltat smör

10 g cointreau

25 g vispgrädde (1/4 dl)

Garnering

500 g blandade färska bär

25 g florsocker

Briocherna

Lägg jästen i en degskål, tillsätt ägg och vispa tills jästen lösts upp. TIllsätt mjöl, salt och socker. Arbeta till en seg och elastisk deg med degkrok i köksmaskin, eller degberedare, i ca 10 minuter eller för hand i ca 20 minuter.

Gör ett glutentest. Det ska gå att dra ut en tunn hinna mellan tummarna och pekfingrarna. Testa så att degen inte spricker utan att glutenet i degen är sträckt till det optimala. Då är degen färdigknådad.

Tillsätt smöret lite i taget i fyra omgångar. Arbeta degen blank och slät mellan gångerna. Öka hastigheten på bearbetningen på slutet, tills degen är riktigt elastisk.

Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i köksvärme i ca 2 timmar.

Slå samman degen och arbeta den blank igen.

Täck över med plastfilm och ställ degen i kylen över natten, under minst 12 och max 24 timmar.

Använd 8 bitar av degen, om vardera 60 g. Rulla degbitarna till runda släta bullar och låt dem vila i 5 minuter under duk. Lägg handen på ena sidan av bullen och rulla fram en kula. Pressa ner kulan i den stora bullen och tryck hårt omkring den med pekfingret så att den ligger mitt i.

Smöra formarna med en mjuk pensel. Lägg ner bullarna och centrera kulan i mitten. Ställ på varm plats att jäsa till dubbel storlek (idealiskt är 35 grader.)

Sätt ugnen på 190 grader och sätt samtidigt in en tom plåt för att bli varm.

Vispa ihop ingredienserna till äggstryknigen. Pensla bullarna noga med äggstrykningen. Var noga med att det inte blir för mycket så att äggstrykningen rinner ner i formen, då fastnar briochen och blir ful. Upprepa proceduren en gång till efter en stund, när äggstrykningen torkat.

Sätt formarna på den varma plåten och baka bullarna i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna. Lyft genast ut briocherna ur formarna och ställ dem på ett galler att kallna.

Sockerlag med cointreau

Blanda allt med en visp till sockret löser sig.

Skär av ett lock på briocherna och gröp ur innehållet till tre fjärdedelar med en sked. Fukta dem inuti med spritsockerlagen.

Vaniljkräm

Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. dela vaniljstången på längden. Skrapa ner kärnorna i mjölken. Lägg i stången.

Koka upp mjölken. Ta kastrullen från värmen, låt stå och dra i 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången.

Vispa äggula, socker och majsena lätt och luftigt i en bunke. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Vispa tills blandningen blivit helt slät.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt. Tillsätt smöret. Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.

Passera den nykokta krämen genom sil ner i en låg form. Kyl krämen. Vispa grädden och blanda i den tillsammans med cointreau.

Färdigställ briocherna

Sätt briocherna på tallrikar och fyll i rikligt med kräm med hjälp av en sked. Dekorera med massor av färska blandade bär och med florsocker.

Mer läsning

Annons