Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräftgång i fisket

Det allmänna kräftfisket i Vättern under helgerna går på halvfart. Dåligt fångstresultat gör att färre fortsätter att fiska.

Två av fem helger har nu avverkats av det allmänna kräftfisket i Vätterns norra skärgård. Den första helgen var det kanonväder med lugn sjö, medan det vid andra fisketillfället var blåsigt. Fisket har gått lugnt tillväga, och den största irritationen har nog varit de dåliga fångsterna.

– Det är värdelöst just nu och väldigt ont om kräftor. Kanske bara en tredjedel av det som brukar vara, menar yrkesfiskaren Nils Fors.

En del fritidsfiskare har åkt hem redan efter en dag på grund av att de bara fått ett fåtal kräftor. Nils Fors säger att yrkesfisket ligger klart under senare års fångster.

– Priset har dock inte rört på sig för det. Efterfrågan är otroligt stor, men vi kan inte leverera det som krävs för att mätta den marknaden, säger han.

En anledning till minskningen i fångstburarna kan vara en för sen så kallad omskalning.

– Vi fick romhonor så sent som i förra veckan, och de brukar lägga rommen i juni och nu är vi i slutet av augusti.

Liten chans överleva

Den sena läggningen resulterar i att kräftynglen har liten chans att överleva. De bör ha en varm tillväxtperiod, men när nu vattnet snart blir kallt så löper de helt enkelt risken att inte klara sig.

Men Nils Fors har ändå sett en godkänd föryngring under höstens fiske.

– Jag tror inte det är någon fara för nästa år, men året därpå kan det förstås visa sig vad höstens sena läggning kommer att betyda, säger Nils Fors.