Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krafttag efter stort minus

Fjolårets budget för försörjningsstöd sprack med mer än det dubbla. Ändrade regler vid både försäkringskassan och arbetsförmedlingen är några av orsakerna. Socialförvaltningen tar nu nya krafttag för att minska kostnaderna.

Annons

Kostnaderna kring utbetalningen av försörjningsstöd under 2009 sköt i höjden. De budgeterade 2,5 miljoner kronorna räckte inte långt. Ljusnarsbergs kommun betalade under fjolåret ut drygt 5,4 miljoner kronor i försörjningsstöd.

Den stora ökningen beror dels på de ändrade reglerna vid både försäkringskassan och arbetsförmedlingen, dels på en högre ungdomsarbetslöshet jämfört med 2008.

– Ökningen är mycket stor. Vi måste försöka hitta en lösning för att komma till rätta med kostnadsökningen, säger Charlotte Dahlbom, socialchef.

Tillsammans med individ -och familjeomsorgens (IFO) enhetschef har Dahlbom tittat på några punkter som kan göra det möjligt att få ner kostnaden.

En av åtgärderna är bildandet av en kommunal arbetsmarknadsenhet, vilken väntas komma igång under våren.

– Tanken är att vi genom den, från dag ett, ska kunna erbjuda de berörda personerna sysselsättning eller praktik inom kommunens egna verksamheter, säger Charlotte Dahlbom.

Men fler åtgärder krävs. Reglerna för utbetalning av försörjningsstöd kommer att skärpas. Bland annat ska bostadsbidrag till ungdomar mellan 18 och 25 år prövas noggrant. Ungdomen kan om det är möjligt tvingas flytta tillbaka till föräldrahemmet eller till ett billigare boende.

Att det är lätt att få en bostad i Ljusnarsberg, då främst utanför tätorten, är inte enbart positivt. Många av dem som flyttar in saknar en förankring på arbetsmarknaden och de flesta är utan inkomst. Det i sin tur leder till att de blir beroende av försörjningsstöd.

I dag ger socialförvaltningen ett avslag på första hyran om den inflyttade inte kan visa att flytten till kommunen varit planerad och inneburit möjlighet till sysselsättning. Från och med nu kommer en person som flyttar till kommunen utan möjlighet att försörja sig få avslag på ansökan om försörjningsstöd.

Åtgärderna förväntas spara en del pengar. Men för att göra en mer realistisk bedömning fyllde man i årets budget på med ytterligare en miljon kronor till 3,5 miljoner. Dahlbom tror dock inte att budgeten kommer att hålla.

– Vi hamnar nog lite över ändå. Att komma tillrätta med kostnaderna tar tid. Och lågkonjunkturen är fortfarande ett faktum.