Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftverket Hillevi föll i hårda vindbyar

Sedan 2004 har vindkraftverket, döpt till Hillevi, på Sverkesta gård öster om Frövi nära Ullersäter levererat el. I tisdags lade stormbyar hela härligheten ut i en kohage.

– Tur i oturen var att vare sig människor eller några djur fanns i närheten. Till och med Linde Energis lilla hus bredvid kraftverket klarade sig, säger Tina Morling som tillsammans med Berndt Morling driver Sverkesta gård.

Däremot är varenda komponent på kraftverket utom all räddning. Enligt SMHI skulle det vara vindstyrkor i byarna på maximalt 20 meter per sekund i början av veckan med avtagande vind under tisdagen.

– Det var nog betydligt mer i de värsta byarna här. Klockan 13.50 i tisdags skedde haveriet, berättar Tina Morling. Vid 25 sekundmeter, den nedre gränsen för stormstyrka, stängs produktionen av automatiskt.

Tornets fundamentring slet sig från fundamentet.

– Det här skulle inte kunna ske. En fundering vi har är att några bultar först gått av. Det finns tecken på korrossion på ett par tror vi.

Den beräknade och förväntade livslängden var 25 år. Nu blev det bara knappt elva år. Vindkraftverket invigdes i oktober 2004 och har sedan dess varit ett landmärke i landskapet. Förutom att förse Sverksesta gård med el har överskott levererats in i Linde Energi AB:s nät,

– Vi tar en dag i taget. Idag torsdag ska vi ta kontakt med föräkringsbolaget, säger Tina Morling.