Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på folkomröstning om ny idrottshall

Att skriva artiklar kan ha sin poäng. Bortsett från att visa vad som skiljer oss politiska partier åt så har jag tyckt att det är ett bra sätt att nå ut med aktuella frågor.

Annons

Ett sätt att locka till engagemang och tidigt ge möjlighet att kanske påverka kommande beslut.

I augusti 2015 skrev jag om att vi var mitt uppe i en utredning om vår idrottshall. Synpunkter från föreningar och verksamheter togs in, mängder av möten hölls och resultatet blev ett förslag som var en sammanvägning av både dagens behov, elevprognoser och ekonomiska resurser. Förslaget innebar att vi skulle rusta idrottshallen, bygga ut matsalen och framför allt skulle vi äntligen få ändamålsenliga och tillgängliga lokaler. Upprustning beslutade en majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter att godkänna och avsatte i år två miljoner för projektering. En projekttjänst har upphandlats då kommunen inte själv har möjlighet att ta sig an stora byggprojekt och sedan augusti har arbetet med att ta fram tidsplaner, bygglovsritningar, upphandlingsunderlag och övergångslösningar pågått.

Under senhösten har vi fått information om ett pågående folkinitiativ som jag tror vill att vi ska stoppa allt arbete med hallen just nu och i stället ha en folkomröstning...

Under senhösten har vi fått information om ett pågående folkinitiativ som jag tror vill att vi ska stoppa allt arbete med hallen just nu och i stället ha en folkomröstning i samband med höstens allmänna val 2018 om jag är rätt informerad. Omröstningen skulle då gälla huruvida kommunen ska rusta upp den gamla hallen eller bygga en fullstor hall. Jag har förståelse för de skäl som framförts om en stor hall. Tyvärr riskerar vi att tappa värdefull tid, men samtidigt är det svårt att inte ta hänsyn till initiativet.

Som många andra kommuner ligger vi efter med fastighetsunderhåll och behovet av andra investeringar både nu och i framtiden är stort. Även om man bortser från andra trängande behov och ekonomiska begränsningar så är byggandet av en ny hall mer komplicerat än man kan tro. Lämplig placering för en ny hall skulle kunna vara marken bakom skolan. Den är inte detaljplanerad och byggklar, vilket krävs. En ny plan kan ta något år eller mer att ta fram, beroende på vilka krav som ställs och vad som måste undersökas. En ny projektering och upphandling behöver sen göras innan en ny fullstor hall med läktare, en ny större matsal med komplett nytt mottagningskök kan byggas. Detta förslag sa fullmäktige nej till.

Men jag är bekymrad av flera skäl. Kommer vi ha tidsutrymme att ”pausa” pågående arbete med hallen och ha en folkomröstning till hösten – som är kravet?

Kravet på folkomröstning kommer fullmäktige få ta ställning till. Och visst, en folkomröstning är bara rådgivande. Men jag är bekymrad av flera skäl. Kommer vi ha tidsutrymme att ”pausa” pågående arbete med hallen och ha en folkomröstning till hösten – som är kravet? Arbetsmiljön i den gamla hallen, hur länge tillåts vi ha undervisning där? Hallen hänger också ihop med en matsal som behöver byggas om och ut nu! I dag har jag fått information om att någon påkallat en tillsyn av hallen och jag är orolig över vilka krav som kommer ställas. Det kan vara krav som säger att vi politiker tar ansvar för frågan även om det inte kommer vara uppskattat av alla.

I dag vet jag inte hur detta kommer landa men ibland tänker jag "attans vad skönt det vore att vara tillbaka på hemtjänsten".

Ewa-Leena Johansson Kommunalråd i Ljusnarsberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons