Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraven på trygga bostäder till rimlig kostnad är viktigare än någonsin

Just nu jobbar regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna för att införa marknadshyror. Till att börja med för nybyggda bostäder men planen är förstås att det ska komma att gälla alla hyresbostäder. Det är ett förslag som i grunden kommer att förändra bostadsmarknaden.

Det borde vara en rättighet för alla att ha en trygg och säker bostad. Med marknadshyror blir den rätten alltmer osäker när hyran kan höjas om det anses vara ”marknadsmässigt”. Det kommer att innebära ännu mer makt till fastighetsägare och hyresvärdar, en makt som de redan har för mycket av och som bland annat lett till bostadsbrist och hemlöshet.

Pengar som kommer att betalas av hyresgästerna och av staten i form av höjda bostadsbidrag.

Regeringens finanspolitiska råd har räknat fram att ägarna av hyresfastigheter kommer att få ökade vinster med 27 miljarder årligen om marknadshyror införs. Pengar som kommer att betalas av hyresgästerna och av staten i form av höjda bostadsbidrag. Vem tycker att det är rimligt att fastighetsägarna behöver tjäna mer pengar på hyresgästernas bekostnad?

Givetvis kommer marknadshyror att drabba hyresgästerna hårt, cirka 80 procent av alla hyresgäster får högre hyror (enligt finanspolitiska rådet). Men det är hela samhället som drabbas när bostadslösheten ökar och när segregationen blir ännu värre.

Låt oss avliva myten om att marknadshyror skulle lösa bristen på bostäder. Det som saknas idag är bostäder med hyror som de flesta har råd att betala. Marknadshyror införs ju för att hyrorna ska kunna bli högre, alltså precis tvärtemot vad som behövs. Det kommer dessutom att vara mycket frestande för de mäktiga bygg- och bostadsföretagen att hålla nere byggandet – marknadshyror innebär ju att en ökad bostadsbrist pressar hyrorna ännu mer än i dag.

Med marknadshyror blir bostadskrisen värre.

De senaste åren har nästan allt byggande inriktats på hushåll med god ekonomi, det har framförallt gällt byggande av bostadsrätter som ju är helt styrd av marknaden. Det visar hur marknadskrafterna fungerar om de får friare spelrum.

Marknadshyror ger fastighetsägarna ökade vinster och det är givetvis därför som just fastighetsägarna länge förespråkat marknadshyror och försökt påverka de politiska partierna att också driva på om marknadshyror. Detta trots att många fastighetsägarna redan i dag tjänat stora pengar och det är därför obegripligt varför just de rika ska gynnas av ett nytt system att sätta hyror.

Vi kräver att politiken tar sitt ansvar. Med marknadshyror blir bostadskrisen värre. Sverige är ett land med utmärkta förutsättningar att ge alla invånare ett tryggt och bra boende. Alla har rätt till ett bra hem till en rimlig kostnad.

Dan Hersan

ordförande Hyresgästföreningen

Örebro-Lekeberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel