Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativitet löser klimatnödläget

Det är klimatnödläge. Om vi accepterar det kan vi förstå att det krävs något helt nytt nu. När vi ger upp hoppet om att de gamla idéerna ska lösa problemen de skapat, då börjar vi ställa om.

Det här är vår tids största och mest lustfyllda utmaning. Vi har redan mycket kunskap och insikt om att de där idéerna behövs och människor med nya idéer finns det gott om. Det är dags att skapa större utrymme för dem och inse att det inte räcker med mätbara data, affärsnytta, ekonomisk tillväxt och teknologisk utveckling. Vi måste styra mot gemensamma mål som är meningsfulla. Varje ny idé måste förutom affärsnytta skapa verklig samhällsnytta (för människorna) och planetnytta (för allt annat levande i ekosystemen).

Nu måste alla våra idéer tillföra värden till människor och ekosystem. Det blir tydligt när vi accepterar nödläget.

Hur kan det då se ut i Örebro? Det får vi ta reda på tillsammans. Men vi måste kunna mycket bättre än att fortsätta satsa på utveckling av ohållbar förbrukning och konsumtion och logistik som grund i vårt samhällsbygge. Vi stoppar inte våra utsläpp genom att skapa nya. Punkt.

Varje företagare och entreprenör är viktig i det här samtalet. Varje student och forskare på Örebro universitet. Varje kommunanställd och beslutsfattare i Örebro kommun. Faktum är att varje örebroare är viktig. Och alla andra.

Vi kommer att skapa något nytt. Efterfrågan är enorm och verklig. Klimatnödläget ger oss inte hopp, men kreativitet. Om vi slutar ifrågasätta det.

Fredrik Bronner

företagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel