Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativt kaos införSeptem-premiären

Stenar bärs in och i ena änden av lokalen ligger indraget ris.På scenen trängs musikerna med byggnadsställningar med fokus i blicken instruerar Stefan Jansson aktörerna inför deras insatser.Lindeskolans aula just nu är kombinerad byggarbetsplats och repetitionslokal.

Det är uppsättningen Septem som tar form. Den 25 mars är det premiär, och det råder febril aktivitet bland alla inblandade inför den stora dagen. Scenbygget ska fixas klart, kostymerna likaså och än sitter inte riktigt allt erkänner uppsättningens regissör och konstnärlige ledare.

Godartad panik

– Om jag känner panik? Jo, lite, men bara godartad! säger Stefan Jansson.

Men han ler tryggt. I princip håller tidsplanen även om det emellanåt kan kännas som att tiden inte riktigt räcker till. Parallellt med repetitioner och förberedelser sker ju all annan vanlig undervisning, och ibland kan det vara aningen komplicerat att få ihop det.

– Men vi har alla en gemensam samsyn även om det inte är det enklaste att få till logistiken. Först nu börjar det lossna ordentligt, berättar Stefan.

En sak som enar skolan

65 personer ingår i själva teaterensemblen. Därtill kommer alla som är med och fixar med allt runtomkring.

– Det är mycket socialt det här, och det känns verkligen att det är en sak som enar skolan. Årets föreställning involverar ju också fler grupper än tidigare års uppsättningar, säger Stefan in-nan han hastar vidare för att ge goda råd inför nästa del i repetitionen.

Masker och smink

Estetläraren Kajsa Forsberg basar över gruppen som ansvarar för kläder, frisyrer, masker och smink.

Även här börjar det kännas att premiären närmar sig med stormsteg. De har räknat till drygt hundra klädbyten under föreställningen, så det är en hel del som ska färdigställas.

Den här dagen håller exempelvis Anna Olsén på att fixa en klänning till karaktären Nynthia.

Skissa på dräkter

– I höstas började vi skissa på dräkter utifrån de olika karaktärerna. Sedan har vi utgått från dem. Mycket av grejerna kommer från second hand-butiker och så syr vi på detaljer som passar, berättar Anna.

Hon gillar att jobba med teaterprojektet.

– Det är skönt att få ett avbrott i skolvardagen, konstaterar hon.

– Och att jobba i ett så här stort projekt med så många inblandade är extra kul.