Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminalvården stoppar Kris verksamheter

Kriminalvården stoppar omgående det utslussningsboende som Kris har i Örebro. Dessutom upphör Kris-medlemmarnas besöksverksamhet på anstalterna.
– Beslutet togs direkt efter att vi på fredagen fick veta att det är stora problem i Kris Örebro, säger Alf Andersson som samordnar avtal för Kriminalvården.

I kriminalvårdens avtal med Kris i Örebro ingår ett utslussningsboende för personer som avtjänat sitt straff och inte har någonstans att bo.

– Det är tillfälliga boenden som brukar erbjuda sex platser när boendet inte går att ordna på annat sätt. Just nu finns ingen där och några nya placeringar får inte ske. Avtalet vilandeförklarades direkt på fredagsmorgonen, säger Alf Andersson.

Han kommer att ha hand om utredningen av boendedelen och räknar med att den pågår några veckor.

Enligt Kris Örebro fanns vårdvistelser inplanerade på utslussningsoende både under augusti och september.

– Det fryser inne nu. Det är tråkigt, säger Kris Örebros tidigare ordförande Lasse Liljegren.

I fredagens omedelbara beslut ingår också att det ekonomiska stödet till Krismedlemmarnas besök på anstalter i Örebro län stoppas.

– Verksamheten styrs av Riks-Kris men besöken görs av medlemmar i Kris Örebro. Alla besöken stoppas med omedelbar verkan och det görs en utredning om vilken uppdelning som finns mellan Riksorganisationen och lokala Kris, säger Alf Andersson.

Lasse Liljegren beklagar beslutet.

– Det är killar och tjejer på anstalten som blir lidande, säger han.

Örebro kommun diskuterar i början av nästa vecka hur kommunen ska agera i samarbetet med Kris, som bland annat har ersättning för att på olika sätt stötta och hjälpa personer som lämnat anstalterna.

– Vi får kalla till ett möte på måndag, säger socialchef Susanne Bergström.

LÄS OCKSÅ Kris ordförande: "Vi tänker fortsätta"

Lasse Liljegren portas för alltid