Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminell Soldiers of Odin-ledare vill göra gatorna trygga

I november förra året dömdes Örebros ledare för Soldiers of Odin för narkotikabrott och för att ha burit kniv, batong och skruvdragare på allmän plats.– Jag har gått med i Soldiers of Odin för att göra gatorna trygga för alla medborgare, säger han till NA.

I påsken gjorde Soldiers of Odin debut i Örebro. Fem personer poserade efteråt med ryggarna mot fotografen och konstaterade i den slutna Facebookgrupp att patrulleringen var lyckad. Även förra helgen ska gruppen ha patrullerat i Örebro någon kväll.

Support soldiers of odin-örebro heter en sluten grupp på Facebook som för närvarande har 189 medlemmar. En av Örebros administratör är en 20-åring i Lindesberg och det var också han som startade den lokala gruppen. I november förra året dömdes han för ringa narkotikabrott och för att han burit kniv, batong och expanderbar skruvdragare på allmän plats. Straffet blev dagsböter.

Stiftelsen Expo skriver att han i mars i år, strax efter att han startat Örebro-gruppen hyllat Adolf Hitler genom att ha skrivit ”Hitler var en hjälte” på Facebook.

NA ringde upp honom i påsken för att ställa frågor om Örebro-gruppen.

– Ni få vända er till Mikael Johansson om ni vill ha svar på frågor. Han är talesperson för Soldiers of Odin i Sverige, svarar Örebro-ledaren.

Du kan inte svara på frågor om Örebro? Och varför du gått med?

– Jag tänker inte svara på någonting. Jag hänvisar till Mikael.

Får inte ni andra i gruppen prata?

– Han får prata för hela gruppen.

Varför?

–Han är talesman för Odin.

Men om jag frågar varför du gått med i Soldiers of Odin?

– Jag har personligen gått med för att jag tycker att gatorna känns otrygga som det är nu och jag har gått med för att göra gatorna trygga för alla medborgare .

Många av era medlemmar har ju visat sig ha kriminell och nazistisk bakgrund. Du tror inte att folk kan uppfatta er som hotfulla?

– Nej, vi är jättetrevliga. Det är bara att komma fram och prata med oss.

Medborgargardet Soldiers of Odin finns på alltfler platser i landet, bland annat i Stockholm, Trelleborg, Säter, Borlänge, Hedemora, Uppsala och Kristianstad.

– De är en del av en trend som säger sig vara ute på gator och torg för att skapa trygghet. Men fokus är ensidigt riktat mot att det onda kommer från dem som inte ser svenska ut, berättar Jonathan Leman från Expo.

Expo har nu granskat gruppens medlemmar på olika håll i landet och det som förenar dem är en historik av högerextremism, nazism och kriminalitet.

Soldiers of Odin

Soldiers of Odin bildades i finska Kemi av nazisten Mika Ranta. Strukturen i nätverket är uppbyggd som kriminella så kallade motorcykelgäng med olika avdelningar, där varje avdelning har en ledare.

Som medlem kan man ha status som "fullvärdig", "prospect" eller "support".

Alla Soldiers of Odins avdelningar i Sverige har så kallad supportstatus och kontrolleras av ledningen i Finland.

I Sverige har det förekommit så kallade patrulleringar i bland annat Stockholm, Trelleborg, Säter, Borlänge, Hedemora och Örebro.

Gruppen har nyligen etablerat sig även i Norge och i Estland.

Källa: Expo