Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris borta – behovet finns kvar

Skyltarna Kris Örebros lokaler är nedplockade. Samarbetet med riksorganisationen är över, men Örebro Kris (kriminellas revansch i samhället) är övertygade om en fortsatt verksamhet.

– Vi är uteslutna ur Kris och får inte kalla oss det längre, men heter vi inte Kris så får vi heta något annat, säger Steve Holm ordförande i den före detta Krisföreningen.

Det är tomt på väggar och i fönster när Krisloggorna är borta.

– Därför har vi varit och köpt nya gardiner, säger Steve Holm.

Flyttar inte

För någon flytt är inte aktuell, föreningen kommer att hålla till i samma lokaler och bedrivas på liknande sätt som förut.

– Det här är en alternativ trygghet för många människor och det är viktigt att verksamheten får vara som den är, säger han.

Enligt Holm kommer inga förändringar att ske med stödboendet och utslussningsverksamheten.

– Avtalen som vi har med socialtjänsten kommer att fortgå, Jag pratade med socialchefen i går kväll (läs måndag kväll) och jag har även pratat med andra inom kommunen, vi strävar efter att fortsätta att arbeta tillsammans, säger han.

Det enda frågetecknet rör anstaltsbesöken, för Kriminalvården satte stopp för dem redan förra veckan.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att göra några mer besök på anstalterna. Om det kan bli någon förändring vet vi inte än, men omöjligt är det inte.

Kommunalrådet Rasmus Persson (C) med ansvar för social välfärd, uttalar sig mer försiktigt om ett framtida samarbete med Kris.

– Först måste vi lyssna med dem hur de tänkt sig verksamheten. Vi kommer att ha ett möte med företrädarna och höra dels hur de vill jobba med verksamheten framöver, dels hur de ser på det som hänt, säger Rasmus Persson.

Han är inte övertygad om ett fortsatt samarbete.

– Efter alla turer har trovärdigheten fått sig en knäck, säger Rasmus Persson.

Men han är positiv till Kris dagliga verksamhet.

– Det de gör är bra. Skulle insatserna avslutas dras mattan undan för ett antal människor som är i behov av stöd.

Örebro kommun har gett föreningsbidrag till Kris. 442¿¿000 kronor i år, och lika mycket nästa år. Men det gäller under förutsättning att det finns en förening med verksamhet.

– Är man ingen förening kan man inte ha föreningsbidrag. Vi har satt tjänstemän att titta på om vi ska återkalla föreningsbidraget, säger Rasmus Persson.

Kommunen har också köpt tjänster av Kris, både öppenvård och boende. De gör samma sak som Kriminalvården gjorde förra veckan: stoppar nya köp av tjänster i väntan på besked om vad som ska hända med Örebroföreningen.

Folkhälsoinstitutet i Östersund vill också veta mer. Från dem, och Socialstyrelsen, har Örebro Kris som enda Krisförening i Sverige lyft sammanlagt 1 050¿¿000 kronor i bidrag under tre år till en mc-klubb med namnet ”Kris MC”. Klubben ska fungera som en positiv förebild och motvikt till de kriminella mc-klubbarna.

Kris har även fått 300¿¿000 kronor från Folkhälsoinstitutet för medverkan i ett rikstäckande projekt mot dopningsmissbruk.

– Vi måste få reda på vad som ska hända framöver. Om det inte finns en förening kan det bli så att vi tvingas återkalla bidrag, säger Marie Risbeck, enhetschef vid den statliga instansen.

Steve Holm är övertygad om att föreningen kommer fortleva.

– Jag vill inte ens tänka tanken på vad en nedläggning skulle innebära.