Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Kris nolltolerans är tuff men kärlekfull”

Tidigare kriminella, alkoholister och missbrukare samlas på Kris. För Catharina Wolf har föreningen betytt ett nytt liv.
– Nu har jag gift mig, skaffat körkort och fast jobb, säger hon.

Klockan är kvart över nio och morgonmötet på Kriminellas revansch i samhället (Kris) har precis avslutats. I förra veckan beslutade Kris riksförening att utesluta Örebroföreningen, men bortsett från att skyltarna plockats ner på lokalen vid Vasatorget märks ingen skillnad på verksamheten.

Drogfritt viktigt

Catharina Wolf sitter på en av bänkarna utanför lokalen, och hennes mage skvallrar om att hon är gravid. Men hennes liv har inte alltid varit en dans på rosor. För ungefär sex år sedan dömdes Catharina till två års fängelse för grovt narkotikabrott. Inne på Hinsebergsantalten fick hon kontakt med Kris.

– Jag gjorde min eftervård här, det var viktigt att få en annan tillhörighet. Jag kommer från stan och därför är det viktigt att få drogfria och nyktra kompisar, säger hon.

Kom från gatan

I dag jobbar Catharina som personalansvarig på Kris. Mitt emot henne på bänken sitter Marcin Wisniewski.

– Jag kom från gatan för två år sedan. Då hade jag ingenting och Kris hjälpte mig med kläder och mat, säger han.

Marcin Wisniewski kom till Örebro från Polen för sju år sedan. Hans första jobb var som tidningsbud på NA. Han började med att jobba söndagar och efter ett tag delade han ut tidningar sju dagar i veckan. Men Marcin Wisniewski levde ett hårt liv, och droger kostade honom jobbet.

– Kris har betytt väldigt mycket för mig. Det är en trygghet att komma ner hit och veta att det är drogfritt och nyktert, säger han.

Gjort stor skillnad

De senaste två åren har Marcin tagit korta steg tillbaka till ett vanligt liv. I mars fick han fast jobb som svetsare genom kontakter i Kris.

Alla medlemmar som NA pratar med påpekar att Kris gjort stor skillnad i deras liv. För Anna Jarstig är barnen och Kris hennes allt.

– Jag kom hit 2004 och blev väldigt väl omhändertagen. När jag återföll i missbruk 2008 kom jag tillbaka till öppenvården. Kris har nolltolerans och det är tufft men kärleksfullt, säger hon.