Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris ordförande: "Vi tänker fortsätta"

(UPPDATERAD 19.50) Örebroföreningen har försökt bilda allians med andra föreningar och kämpa mot riksorganisationen.
Det påstår Riks-Kris förbundsordförande Christer Karlsson.
– Jag vet inte var han har fått det ifrån, säger Steve Holm, ordförande för Kris Örebro.

Kris Örebro blev på torsdagskvällen uteslutna ur riksförbundet Riks-Kris under ett extrainsatt styrelsemöte. Både tidigare ordförande Lasse Liljegren och nuvarande ordförande Steve Holm tar beslutet hårt och har ingen förståelse för Riks-Kris grunder för uteslutningen.

– Det här känns jättetungt och sorgligt för min del, säger Liljegren, och fortsätter:

– Visst har jag gjort många fel under åren, men då ska man också veta att jag var med från början och startade den här verksamheten i juli 2000.

Svårt att sova– Det gör jävligt ont i mig att bli utesluten. Jag har inte sovit mycket i natt. I går kväll satt jag och ringde runt till olika Kris-föreningar för att få en bild av orsaken till riks-Kris agerande, säger Steve Holm.

Båda är beredda att ta strid. Enligt Riks-Kris årsmöte på torsdagskvällen får Lasse Liljegren inte längre sätta sin fot i Kris lokaler. Det beslutet bortsåg Lasse Liljegren ifrån när NA besökte Kris Örebro på fredagsmorgonen.

Lasse Liljegren förklarar sig helt oskyldig till det han anklagas för av Riks-Kris styrelseledamot Paul Barath.

Överväger polisanmälanEnligt styrelseledamoten Paul Barath har Lasse Liljegrens agerande under åren i Kris varit tvivelaktigt. Barath säger bland annat att Liljegren ”inte lämnat sitt gamla liv”.

– Jag har varken begått något stadgebrott eller gjort något kriminellt. Om Paul Barath anser att jag har gjort det så tycker jag att han ska polisanmäla mig. Jag överväger att polisanmäla honom, för jag tycker inte att man ska gå runt och sprida sådant här på lösa grunder, säger Liljegren.

Oklar framtidKris Örebro har inga planer på att lägga ner, men hur den nya organisationen kommer att se ut är i nuläget oklart.

– Vi tänker fortsätta med våra stödboenden, det är ett 20-tal platser. Vi har ett ansvar gentemot våra remittenter, till exempel socialtjänsten, säger Steve Holm.

Hur det blir med anstaltsbesöken i framtiden är mer osäkert.

– Vi vill se protokollet från Rikskris styrelsemöte först innan vi kan uttala oss om hur vi ska gå vidare, säger Steve Holm.

Nya anklagelserNär NA pratade med Steve Holm klockan 19.30 i går kväll hade han fortfarande inte fått se underlaget. Därför hade han också svårt att bemöta den anklagelse som Kris förbundsordförande Christer Karlsson riktade mot Örebroföreningen i går:

- Man har tagit kontakt med andra svaga föreningar ute i landet och försökt bilda allians med dem för att ställa sig upp mot organisationen. Vi har tappat förtroende för dem, sa Christer Karlsson till P4 Örebro.

– Det kan jag dementera totalt. Några uppviglare är vi definitivt inte, säger Steve Holm till NA.