Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krismöte i Krislokalen

I Kris-lokalen vid Vasatorget i Örebro är det fullt med folk. Alla känner oro för vad som ska hända efter bråket med Riks-Kris och bidragspengar som dras in från Örebro kommun och kriminalvården.

– Kommunen vill inte längre betala klientpengar Kris haft för att ta hand om personer som behöver den hjälpen. Det är många som känner förtvivlan över vad som nu ska hända. Men vi tänker inte ge upp, på något sätt lever vi vidare. Att ta ner skylten med KRIS-namnet innebär inte att det är slut, säger Peter Granlie.

Alla som finns i lokalen förklarar att det är i just den här verksamheten de vill vara, där folk vet vad det handlar om och där de känner sig hemma. Flera undrar var politikerna är och om de förstår vad verksamheten betytt för dem som fått hjälp och deras anhöriga.

– Varför kommer de inte hit och pratar med oss och förklarar hur de tänker? Monika berättar att hon fått hjälp att komma ur sitt missbruk och fått en bra tillvaro med halvtidsjobb.

– Till lokalen kan man alltid komma och känna att man får stöd och hjälp istället för att människor ska sitta ensamma och känna ångest. Många har fått ökat självförtroende.

Själva klienthjälpen har ett tiotal personer haft senaste tiden.

– Kris har också gett hjälp till ett boende säger Lars, en av besökarna.

Linda som jobbar hos Kris har många funderingar.

– Det här är en verksamhet som betyder så mycket för så många. Någonstans att träffas, jobba, ha aktiviteter av olika slag, äta tillsammans, fika och prata. Lokalen är alltid välfylld.

Urban menar att Kris-lokalen länge varit den stora tryggheten för folk på väg bort från droger och kriminalitet.

– Hade man inte gått hit hade det lätt blivit återgång till brott, det är ju i de kretsarna man känner folk. Att gå till lokalen och ha sysselsättning, någon att prata och fika med. Ensamheten är ett stort problem för många med problem.

Lars Liljegren tidigare ordförande säger också att det inte finns någon tanke på att ge upp.

– Mig har ju många synpunkter på. Men jag har fortfarande inte fått någon förklaring från Riks-Kris om varför de inte vill ha med Kris-Örebro att göra. Anklagelser och rykten om att jag försökt bilda allians med andra föreningar och kämpat mot riksorganisationen är helt gripna ur luften. Vi har överklagat uteslutningen men har fortfarande inte fått något skäl till varför Riks-Kris försatt oss i den här situationen. Vi hade många planer för framtiden, säger Lasse Liljegren.

Flera i lokalen berättar om oron de känner.

– Vem ska ta hand om det som byggts upp under 12 år. En drogfri plats dit man kan komma.

En kvinna berättar om den långa och djupa depression hon haft och hur hon isolerade sig.

– Men i den här lokalen har jag fått så mycket stöd och hjälp, kramar och uppmuntran.