Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokraterna: Så stoppar vi stöldligorna

Sommar betyder tid för semester och strandhäng. Dessvärre innebär den också högsäsong för internationella stöldligor. Även om reserestriktionerna med anledning av covid-19 försvårat för dem, kommer de passa på att begå inbrott och stölder när hus och hem står tomma.

Över hälften av inbrotten och upp emot 90 procent av stölderna av exempelvis jordbruksmaskiner och båtmotorer begås av utländska stöldligor. Sverige har blivit ett paradis för dem. Stöldgods för en till två miljarder kronor förs ut ur landet varje år. Endast omkring tre procent av inbrotten klaras upp. En del av förklaringen är våra bristfälliga gränskontroller.

I dag har Tullen inte rätt att stoppa lastbilar med stöldgods på väg ut ur landet. Ser de exempelvis en lastbil full med båtmotorer måste de ringa polisen. Men stöldligorna är proffs. De vet att Tullen inte får stoppa dem från att köra på en färja eller över en bro. I statistiken blir det ännu ett olöst ärende som avskrivs snabbare än något hinner säga ”brottsoffer”.

Men regeringen förhalar frågan. De har lovat att lagen ska ändras, men gör ingenting för att det ska bli verklighet. Kristdemokraterna har flera gånger frågat när lagändringen kommer, men aldrig fått något svar.

Tyvärr fortsätter regeringen att ducka sitt ansvar. De undviker att fatta de beslut som krävs för att stoppa stöldligornas räder.

Kristdemokraterna vill att Tullverket ska få rätt att kvarhålla misstänkt stöldgods, gärningsmän och fordon. Sommar ska betyda högsäsong för sol och bad, inte stöldligor.

Ebba Busch

partiledare (KD)

Andreas Carlson

riksdagsledamot (KD) och vice ordförande i justitieutskottet

Martin Pettersson

ordförande (KD), Kristdemokraterna i Hallsberg

Angelica Karlsson

ordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel