Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krog fälls för reklam: "Rena sexobjekt"

Reklamombudsmannen (RO) fäller Lasse Maja Bar Kök för den här reklamen. Reklamombudsmannen finner att kvinnorna genom sin klädsel framställs som rena sexobjekt.– Det är tramsigt, tycker Johan Binninge, juridiskt ombud för Lasse Maja.

Tidigare i år anmäldes Lasse Maja Bar Kök AB till Reklamombudsmannen av en privatperson och av Sveriges Kvinnolobby. Anledningen var reklamen som Lasse Maja gjorde inför en oktoberfest.

”Det är en könsdiskriminerande utformning av reklam där kvinnans kropp används som medel för marknadsföring.”, skriver anmälarna.

Nu slår RO fast att reklamen är könsdiskriminerande.

”Detta har ingen koppling till den marknadsförda tjänsten bar och kök vilket är kränkande för kvinnor i allmänhet.”, skriver RO som menar att kvinnorna är rena sexobjekt. 

– Det är tramsigt, tycker Johan Binninge, juridiskt ombud för Lasse Maja.

– Det är någon feministorganisation som tycker att det här är sexistiskt men googlar man på Oktoberfest så ser man att det är såhär servitriserna ser ut, fortsätter han.

Johan Binninge säger att han hade förstått kritiken om bilden hade använts för att göra reklam för bildäck eller något annat som inte har någon koppling med varandra.

– Den visar inte mer kroppsdelar än servitriser normalt gör på Oktoberfesten.

Inte heller Besim Celik, restaurangens ägare, förstår kritiken.

– Det är fem tjejer som har på sig folkdräkt, vad signalerar bättre än folkdräkt att det är en tysk tradition, säger han.