Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krogbesök kan stöta på hinder

Den som sitter i rullstol kan möta många hinder på krogen. – Jag vill vara som alla andra och bara rulla in, säger Ann-Chatrin Pettersson. Örebro. NA gav sig ut på stan för att se hur tillgängliga krogarna är för den som sitter i rullstol. Sex ställen besöktes – Stora Örebro, Makeriet, Pitchers, Bröderna i Hallen, Ågatan 3 och Wobbler.

Ann-Chatrin Pettersson, 42 år, följde med till ett par av krogarna. Hon var med om en bilolycka 2006 och har en ryggmärgsskada med förlamning som gör att hon numera är rullstolsburen.

Ann-Chatrin Pettersson konstaterar att det är jättestor skillnad mot livet som gående, inte minst när hon ger sig ut på stan.

– Förut tänkte jag aldrig på att man inte kommer in överallt.

Hur är det med tillgänglighet i samhället över lag?

– Det börjar hända saker. Men det är klart att det finns jättemycket mer att göra.

Ann-Chatrin Pettersson vill kunna ta sig fram själv.

– Det handlar om självständighet. Ibland måste man ge upp det när man har ett funktionshinder. Men de sakerna man klarar själv ska man få göra, säger hon.

Krogen är en plats som kan vara krånglig för Ann-Chatrin att besöka. Ett exempel är att hon möts av en trappa i entrén på Stora Örebro. Hon hänvisas till en ingång via grannporten. Där finns en ringklocka som går till barpersonalen som öppnar med en knapp.

– Jag vill gå in i samma ingång som alla andra, säger Ann-Chatrin Pettersson.

– Det gick inte att ha en hiss vid trappan för det skulle ta för mycket plats vid brandutrymning. Därför godkände byggnadsnämnden den här lösningen, säger Robert Sandqvist, Stora Örebros ägare.

Han har inte fått klagomål tidigare och han tycker att tillgänglighet är bra på krogen. Det finns upphöjda golv inne på Stora Örebro, men de flesta ytor nås av alla, påpekar Robert Sandqvist.

– Det här är nog aspekter man kommer att tänka allt mer på. Det gäller inte bara restauranger, utan butiker och allt möjligt, säger han.

Under NA:s rundtur var det tydligt att krögare och personal är medvetna om tillgänglighetsfrågan och att anpassningar har gjorts. Alla uppgav att frågan är viktig.

Men det betyder inte att rullstolsburna kan ta sig runt obehindrat på krogarna. Rundturen visade bland annat att det inte alltid fanns elektroniska dörröppnare, att armstöd saknades på toaletter, att toaletter för rullstolar inte var utmärkta och att det fanns många upphöjda golv.

Dessa aspekter anser Ann-Chatrin Pettersson är problem för rullstolsburna. Det tycker även Christer Johansson, vice ordförande i Örebro på DHR (Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder), som var med under hela krogvandringen.

– Jag tycker att det fanns onödiga hinder på alla ställena. Speciellt alla upphöjningar, säger Johansson.