Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronan och språket hinder i EU

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Affärerna inom EU har blivit lättare för Tormek i Lindesberg sedan Sverige gick med i EU. Handelshindren är borta, EU är som en hemmamarknad. Men valutan gör budgetarbetet till ett litet lotteri.

Tormek är ett familjeföretag som i fjol firade 40-årsjubileum. Omsättningen har stigit i en jämn takt och uppgår nu till 50 miljoner kronor, alltid med lönsamhet

Man tillverkar slipmaskiner och tillbehör för privatkunder med behov av vassa verktyg. 60 procent av försäljningen går till länder inom EU.

– Att göra affärer inom EU är inte krångligare än på vår svenska marknad, säger vd Håkan Persson. Det är snarast så att öppenheten kan skapa problem.

För Tormek skiljer sig EU från andra exportmarknader genom gemensamma tullregler och standarder. Det som är godkänt i Sverige är godkänt i hela EU.

Och numera finns ett EU-patent som gör livet enklare för företag med egna innovationer, viktigt för nischföretaget Tormek som i dagsläget har ett dussin patent för sina produkter.

– Förr skyddade vi oss på de viktigaste marknaderna som Tyskland, Storbritannien och Frankrike, men nu får vi ett skydd inom hela EU med mindre jobb och lägre kostnader.

Tormek arbetar med agenter i varje land. EU:s inre marknad har inneburit ett oväntat problem. Kunderna kan lätt köpa Tormeks produkter via nätet från ett annat EU-land där priset är lägre.

– Vi är beroende av en stark samarbetspartner i varje land, som bearbetar marknaden med annonser, mässor, butiksträffar, utbildningar och de måste ha rimlig lönsamhet. Om kunderna köper våra produkter i ett annat land kan det bli svårt att motivera agenten att göra sitt jobb.

På det problemet finns ingen enkel lösning, det är frihandelns baksida.

Håkan Persson har ingen önskelista över vad som mer behöver göras för att EU:s inre handel verkligen ska vara öppen. Där tycker han att alla hinder rivits.

– Förutom språket då. Ett gemensamt språk skulle underlätta, säger han.

Att exportera till EU-länder är betydligt enklare än USA, som har andra standarder, dyra procedurer för certifiering och digert pappersarbete med tullen. För att inte tala om Japan.

– Vi bedömer Japan som en stor potentiell marknad. Man har ett högt anseende för sina knivar och eggverktyg, men det har varit trögt att ta sig in där. De har egna lösningar och mycket traditionellt tänkande.

EU-marknaden har ett kvarstående osäkerhetsmoment i Tormeks exportaffärer: växelkursen mellan krona och euro. Företaget har alla sina kostnader i kronor men får betalt i euro (och dollar). Som mest var euron värd över 11 kronor. Då trillade gratismiljonerna in på Lindeföretaget.

– En kritisk gräns för oss går runt 8:50, under den nivån blir det jättebesvärligt. Då tvingas vi höja priset med risk för att tappa kunder. Att göra en budget är lika knepigt varje år. Men hittills har eurokursen varit till mera glädje än besvikelse.

– Trots osäkerheten kan jag inte säga att jag skulle föredra att Sverige införde euron. Det finns sådant som drar åt andra hållet, säger Håkan Persson.