Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronblom byter klubb

Har du funderat på vad Kronblom gör nu för tiden?
Jo, han hålls i ett garage och byter om.

I december plockades Kronblom-statyn ner från sin plats vid Behrn arena. Han hade då enligt ÖSK:s vd Jan Karlsson spelat ut sin roll. Den kände soffliggaren platsade inte längre i laget och man ville ha en modernare symbol för fotbollen. Sedan dess har Kronblom legat i en lagerlokal på CV-området. Men nu har han flyttats till ett garage i Bista för att målas om.

Som Stadsliv tidigare berättat så ska Kronblomstatyn resas upp utanför Parkhallen i Adolfsberg. Det är nämligen Benny Frengen, som driver Parkhallen, som numera äger statyn. Benny Frengen vill tillsammans med Korskyrkan och Adolfsbergsgården, Adolfsbergs IK och pizzerian Parken jobba med centrumutveckling i Adolfsberg. De ska ordna olika aktiviteter och sammankomster och då ska Kronblom stå i centrum som en sammanhållande länk och ett riktmärke.

Men nu när Kronblom flyttas till Adolfsberg så kan han inte vara ÖSK:are längre. Matchdräkten målas därför om i Adolfsbergs IK:s färger svart och gult. Men när Stadsliv är på besök har bara den svarta färgen kommit på plats. De gula ränderna har ännu inte målats dit.

Senare i vår ska sedan Kronblom placeras på sin sockel framför Icabutiken och i samband med det ordnas en invigning med olika jippon.

– Den 6 maj klockan 13 blir det invigning, berättar Benny Frengen. Peter Flack kommer och så Gunnar Persson så klart, serietecknaren. Jan Karlsson från ÖSK kommer också och tar farväl.

Händer det något mer?– Ja, det kommer att hända mycket men vi ska sätta oss ner nu en grupp och planera invigningen mer i detalj.

Fakta Kronblom

Seriefiguren Kronblom föddes 1927. Han skapades av serietecknaren Elov Persson. 1968 övertog Elovs son Gunnar Persson ansvaret för Kronblom och numera tecknas Kronblom även av Gunnars son Jonas Persson.

1988 blev Kronblom staty i Örebro och fick en plats vid Eyravallen, numera Behrn arena. Statyn gjordes av motorsågsskulptörerna bröderna Niklasson. I december 2010 plockades Kronblom ner.