Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronfall på kyrkogården

– Det blir nästan bara en telefonstolpe kvar.Ulf Hedengren på kyrkogårdsförvaltningen tittar upp mot askarna på Ekeby kyrkogård.

Förra året upptäcktes att flera askar på Ekeby kyrkogård drabbats av askskottssjuka. Det är en svampsjukdom som sprids med luften eller med fåglar. Skotten slår inte ut och på sikt dör träden.

– Vi hade en diskussion med länsstyrelsen om vad man kunde göra, berättar Ulf Hedengren.

Ett alternativ var helt sonika att fälla träden, men det alternativet blev inte aktuellt efter lärdomar från ”grannskapet”.

I Garphyttans nationalpark finns askar som likt de i Ekeby drabbats av askskottssjukan. Där beskars träden kraftigt och man har sett att de återigen har skjutit nya skott.

– Kan man få igång träden igen så är ju det bästa, för det tar väldigt lång tid att få upp så stora träd om man skulle plantera nya, säger Ulf Hedengren.

Så i måndags ”amputerade” inhyrda arborister, det vill säga trädvårdare, de sjuka askarna. Utrustade med säkerhetslinor och sågar gav de sig upp i träden. I snabb takt föll grenarna till backen och personal på marken såg till att inga bilar kom i vägen.

Nu står tre ”telefonstolpar” utmed kyrkogårdsmuren. Men med lite tur och en hel del tålamod så kommer askarna på något decenniums sikt återigen ha praktfulla kronor.