Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Allt är inte gratis i butiken heller

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Då och då får jag frågan varför inte alla våra artiklar på na.se är gratis att läsa. En del är förvånade över att vi överhuvudtaget tar betalt för vissa artiklar på nätet.

Annons

En del ifrågasätter om inte en del innehåll är samhällsinformation och därför borde vara fritt att läsa.

Till exempel var det flera läsare av na.se som klagade på att vi i veckan låste artiklar som handlade om överfallet på en minderårig flicka i centrala Örebro. En skola uppmanade föräldrar att hämta och lämna sina barn. Samhällsinformation menar vissa och är irriterade över att artikeln låg bakom lås på na.se.

Vi resonerar så här. Nyheten om att en flicka blivit överfallen är viktig att förmedla. Den är fri att läsa. Alla får veta vad som hänt. Uppföljningarna av nyheten, där intervjun med rektorn var en av flera artiklar, kräver däremot ett Plusabonnemang. Där tar vi nyheten ett steg vidare. Det har alltid kostat att prenumerera på papperstidningen. Därför är det självklart för oss att ta betalt på na.se, även om vi fortfarande är generösa och låter 40-60 procent av materialet vara fritt.

NA införde Plus i slutet av januari. För att kunna läsa krävs antingen att du är prenumerant av papperstidningen, e-tidningen eller är Pluskund. Det senare innebär att du kan läsa allt som publiceras på na.se. Plus är en succé. Vi har sedan starten 25 januari sålt nära 5 000 plusabonnemang och trenden är att allt fler vill betala för att läsa våra nyheter digitalt.

Nästan alla mediehus i Sverige har också börjat att ta betalt för artiklar på sina nyhetssajter. Endast ett fåtal mediehus låter allt vara gratis. Ibland påpekar läsare att det går att läsa gratis på Sveriges Television och Sverige Radios nyhetssidor, men det är inte en riktig beskrivning. De flesta betalar licensavgift för tv. En avgift som används för att göra Sveriges Televisions digitala nyheter. Public service är inte gratis i Sverige heller.

När tidningarna startade sina nyhetssajter 1995-1996 så var det ingen som tog betalt. Det dröjde nästan femton år innan de första betalförsöken påbörjades. Det är därför förståeligt att digitala nyheter uppfattas som gratis. Men idag, när vi når så pass många med våra digitala nyheter, vore det fel om inte de digitala läsarna också är med och betalar för den lokala journalistiken.

NA bevakar en stor del av Örebro län dygnet runt, året runt. Händer det en nyhet så kan du läsa den ganska omgående på na.se oavsett vad klockan är på dygnet. Att upprätthålla en sådan service kostar givetvis pengar. Vi är som vilket företag som helst. Vi har kostnader och intäkter. Jag har aldrig sett att viss mjölk är gratis i matbutiken eller att vissa möbler bara är att hämta i möbelvaruhuset. Faktum är att det sällan finns något som är gratis i butikerna. Därför är det inte orimligt att ta betalt för hälften av våra nyheter på nätet.