Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Avliden person utnyttjad i falsk nyhet

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

En äldre kvinna misshandlas av tre asylinvandrare. En ung flicka våldtas av en man med utländskt namn. Det är nyheter som spridits på sociala medier den senaste veckan. Det är bara ett problem. Ingen av nyheterna är sanna. Båda är fejkade nyheter som konstruerats med ett enda syfte – att sprida rasistisk propaganda.

Det är mindre än ett år kvar till valet och kravet på riktigt information är stort. På NA jobbar vi med att granska källor innan vi publicerar. Att kontrollera fakta och att bedöma trovärdigheten i den information vi kommer över. Allt för att ge så korrekta nyheter som möjligt. Därför är det bedrövligt att det finns personer som aktivt jobbar för att skapa falska nyheter. Allt för att vilseleda människor.

Den falska nyheten om misshandeln publicerades på sociala medier och fick snabbt stor spridning. ”Stina 85 år blev misshandlad och rånad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm”. Så löd rubriken. Texten spreds tillsammans med en bild på en äldre kvinna med ett blåslaget ansikte. Men Stina heter egentligen Karin Forslund. Bilden på hennes blåslagna ansikte är från 2014 då nyhetssajten Helahalsingland.se berättade om att hon ramlat och slagit sig i sitt hem på ett servicehus. Karin ville inte ”störa personalen i onödan” vilket gjorde att hon ramlade. Artikeln handlade alltså om något helt annat än en misshandel. Det hela blir ännu värre av att Karin Forslund numera är avliden.

Blekinge Läns Tidning, BLT, drabbades i helgen av en annan variant då en nyhet spreds i sociala medier i tidningens namn. Nyheten handlade om en våldtäkt på en ung flicka i Sölvesborg. Förövaren namngavs och namnet hade ett utländskt ursprung. Personen bakom den falska nyheten använde BLT:s logga från tidningens webbsida. Artikeln var också underskriven med namnet på en av tidningens reportrar. En läsare uppmärksammade BLT på publiceringen. Berättelsen var falsk rakt igenom, tidningsloggan var stulen precis som reporterns byline.

Båda exemplen är nu polisanmälda. Det är bra. Personer som sprider lögner på sociala medier och oseriösa sajter måste ställas till svars. Tyvärr är inte artiklarna om misshandeln och våldtäkten de enda falska nyheter som sprids just nu. Dagligen förekommer berättelser som är falska. Personer tar bitar av sanningar och publicerar dem i helt andra sammanhang. De stjäl bilder och drar sig inte ens för att det är bilder på personer som inte längre lever. Ibland blir jag fundersam på hur lågt en människa kan sjunka. Hur kan någon vara så illasinnad, så usel.

Tidningsutgivarna, TU publicerade i februari en rapport om hur svenska folket upplever fejkade nyheter. Fyra av tio uppgav att de ser påhittade nyheter varje vecka på nätet. Undersökningen visade också att sex av tio anser att den enskilde har ett mycket stort ansvar att hindra spridandet av fejkade nyheter. Det vill säga – det finns också ett stort personligt ansvar att inte sprida falska nyheter vidare.