Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Axén kommer göra Ayaz till en sensation

Ferhad Ayaz och Alexander Axén är en perfekt matchning – och den 21-årige yttern kommer bli en allsvensk sensation i ÖSK, enligt NA:s krönikör.

En matchning i himlen, a match made in heaven, brukar man säga på engelska.

En förening av två parter som känns så rätt för varandra att kombinationen av de båda bara måste bli succé.

Exakt så känns Ferhad Ayaz och Alexander Axén.

För är det något Axén gjort sig känd för som fotbollstränare är det som den store psykologen och människokännaren, som kan tackla alla sorters spelare, få dem att trivas, blomma ut och nå sin fulla potential.

Och är det något som Ferhad Ayaz behöver just nu är det lite kärlek. Lite lugn och ro. Lite glädje och mycket speltid.

Det sistnämnda går förstås inte att garantera. Med en Martin Broberg på väg mot höstform, en Maic Sema som ännu bara fått visa små glimtar av sitt stora kunnande, och en Daniel Gustavsson som vid sidan om Astrit Ajdarevic och Jacob Rinne var en av på andra kanten. Men om Ayaz får upp farten är det inte bara motståndarbackarna som får hålla i hatten. Detsamma gäller medspelare som vill behålla platsen i startelvan.

Men lika briljant som Ayaz kan vara på planen, lika blyg kan han verka utanför. Lika mycket som han tar för sig innanför sidlinjerna, lika tillbakadragen är han vid första mötet utanför. Lite trulig, lite egen.

Jag minns en match våren 2013, när han skjutit Degerfors till en seger

i en match som flyttats till Behrn arena, och efteråt gick runt och frågade lagkompisarna om någon kunde låna honom pengar till en hamburgare på Max. Middag vid 22-tiden på kvällen.

– Jag åt i skolan vid elva, sedan skulle jag köpa mig något när vi hade slutat. Men jag hade glömt pengarna hemma, så det blev inget. Jag trodde jag skulle dö i första halvleken, och

i andra höll jag på att kräkas för att jag mådde så dåligt, berättade Ayaz och det blev en rolig anekdot i NA dagen därpå.

Nu är han tre år äldre, tre år mognare. Inte minst tvingade året i Turkiet honom att växa upp snabbt. Gaziantep bjöd en crashcourse i livets tuffaste sidor både på och vid sidan av planen.

Samtidigt är han någonstans samma kille. Kanske behöver han någon som håller rätt på honom lite grann. Kanske behöver han en Alexander Axén.

En ytter, frågar någon: Är det vad ÖSK behöver? Tja, både ”DG”, som har utgående kontrakt, och Broberg har berättat att de suktar efter utlandsäventyr. Och knackar en spelare som Ayaz på dörren tackar ingen allsvensk klubb nej.

För potentialen är enorm. Jag har sällan sett en spelare dominera i superettan som Ayaz gjorde i Degerfors 2014. Fler än en vänsterback köpte korv efter mötet med yrvädret från Mardin.

Trots att han inte fick starta en enda match på sin favoritposition till höger (där skulle Marcus Astvald spela, Ayaz fick hålla till på vänsterkanten), och trots att motståndarna gick stenhårt åt den då blott 65 kilo tunge och 19 år gamle teknikern svarade han för tio mål och fyra målgivande passningar den säsongen.

Men hur det översätts till allsvenskan 2016 – efter 1,5 säsonger med väldigt bgränsad speltid, tränarbråk och kontraktsstrul – återstår att se.

Kom ihåg: Ayaz har ännu inte gjort en minut i allsvenskan, han gick direkt från succésäsongen i superettan till turkiska ligan, och ingen ska förvänta sig några stordåd redan i höst.

Men med lite tålamod och Alexander Axéns silkesvantar är Ayaz en allsvensk sensation som väntar på att hända.

En matchning i himlen kan bli en succé på Behrn arenas konstgräs.