Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Bäst för alla – men ÖSK skulle sålt tidigare

Alhassan "Crespo" Kamara har gjort sin sista match för ÖSK. NA:s Johan Tollén tittar närmare på en historia som borde ha fått ett helt annat slut.

Annons

Alhassan ”Crespo” Kamara lämnar ÖSK. Han lämnar som en bänkspelare långtifrån toppform som bara gjort ett mål den här säsongen. Sett ur det perspektivet är ÖSK säkert nöjda som har fått ut några kronor över huvud taget. Men oj, vad annorlunda den här historien hade kunnat sluta.

Låt oss först backa sisådär sju månader tillbaka i tiden. Crespo hade precis kommit tillbaka från den skada som höll honom borta hela säsongen 2015. Ihärdiga rykten placerade honom i Malmö FF och utan att veta exakt vad som sades under förhandlingarna kan vi ändå slå fast att ÖSK säkerligen hade kunnat sälja för en handfull miljoner i det läget. Frågan är bara: hur värderar man en spelare när man inte har facit i hand?

Hösten 2014 hade Crespo stänkt in 14 mål och varit en av allsvenskans hetaste spelare. Låt oss säga att han och klubben lyckats komma överens om en kontraktsförlängning inför den här säsongen och Crespo visat samma form efter skadan. Då hade ÖSK kunnat casha in en rekordförsäljning till någon av Europas större ligor vid det här laget. Med det scenariot framför ögonen är det lätt att förstå att ÖSK valde att inte sälja. Dessutom fanns ett andelsägande från Spelarinvest som komplicerade situationen ytterligare.

Nu blev verkligheten en annan. Crespo fick chansen att inleda säsongen som förstaval i anfallet. Men hans samarbete med kreatören Astrit Ajdarevic fungerade inte och matchen mot IFK Göteborg den 24 april var den sista som Crespo gjorde från start för ÖSK. Han byttes ut mot Maic Sema i den 67 minuten i ett läge när ÖSK låg under med 1–2. Åtta minuter senare hade Sema vänt matchen till seger med två snabba mål. En tydligare signal om ett tronskifte i ÖSK:s anfall kan det knappast bli.

Sedan dess har Crespo suttit fast på bänken och fått lita till inhopp för att få speltid. Knappast vad han behöver då han förtvivlat letar efter att återigen hitta den enorma maxpotential som han bevisligen besitter.

När ÖSK nobbade Malmö tog de också en risk. Att Crespo i det läget skulle sätta sig vid förhandlingsbordet och med ett leende på läpparna krita på ett nytt långtidskontrakt med ÖSK kändes i alla fall för mig som en utopi. Det borde det ha gjort för ÖSK också. Slutsatsen blir då att ÖSK, delvis på grund av Spelarinvests ägarandel, ansåg att det var mer värt att låta honom gå gratis efter säsongen än att sälja honom i det läget. Då kunde han ju i bästa fall ta vid där han slutade senast och skjuta laget till toppen av allsvenskan

Den planen sprack någonstans på vägen när det stod klart att Crespo var ljusår från hösten 2014-form. Då hamnade situationen i ett helt annat läge och det gällde för ÖSK att rädda det som räddas kan. Att sälja honom redan nu, och i alla fall få in lite pengar, framstår som ett betydligt bättre alternativ än att ha kvar en missnöjd Crespo som redan är överens med en annan klubb.

För Crespo själv är det så klart bättre att få en nystart i Häcken, som han för övrigt sänkte med ett hattrick på åtta minuter i säsongens sista match 2014. Med facit i hand skulle ÖSK ha sålt tidigare. Men utifrån förutsättningarna som de ser ut i dag känns en försäljning som det bästa alternativet för alla inblandade parter. Nu väntar vi med spänning på att ÖSK presenterar hans ersättare.