Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Bränderna påverkar hela Örebro

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Örebro brinner. På kvällar och nätter. Sedan årsskiftet har det brunnit vid närmare 40 tillfällen. 25 bilar, minibussar och lastbilar har satts i brand och det har skett direkta brandattentat mot byggnader när någon/några kastat in brandfarligt material genom ett fönster. Det har brunnit i parkeringshus, på parkeringar och i parker. Bensinstationer rapporterar att kunder tankar bensin i pet-flaskor. Allt fler örebroare frågar sig – vad är det som händer?

Närmare 40 bränder på knappt tre veckor är extremt mycket.Förmodligen har myndigheterna aldrig stått inför en liknande situation. Det vore en klyscha att skriva att Örebro är en stad i skräck men visst börjar oron infinna sig. Är det bara busstreck det handlar om eller är det en pyroman som härjar i staden?

Nej, det här är inte händelser som är lätta att vifta bort. Det här är grova brott. Försök till mordbrand och grov skadegörelse är mycket allvarliga brott. Enskilda och företag drabbas hårt ekonomiskt. Och när kommunens minibussar brinner eldas allas våra skattepengar upp.

Att tända på en bil är inget pojkstreck. Den som fälls för ett sådant brott drabbas av konsekvenser hela livet. Det handlar inte bara om att få ett straff och att få dras med ständiga betalningar av skadeståndsbelopp. Det innebär förmodligen också att det blir svårare att komma in i samhället. Att få bostad och jobb. Att få ett hyfsat liv helt enkelt. Mordbrand är ännu värre och ger med stor sannolikhet flera års fängelse.

På NA har vi fullt fokus på händelseutvecklingen. Vi rapporterar om bränderna i alla våra medier och vi följer noga hur kommunen, polisen och räddningstjänsten agerar. När det brann vid Karlslunds herrgård i tisdags kväll sände NA live-tv på na.se. Vi ser också att intresset för nyhetsrapporteringen varit mycket stort under veckan. Det var länge sedan så många tog del av våra nyheter. Det finns med andra ord ett stort behov av information efter allt som hänt de senaste veckorna.

Aldrig tidigare har vi heller haft så stor hjälp av våra läsare. Vid nästan varje tillfälle som det har brunnit har människor skickat bilder och filmer från sina telefoner till redaktionen. Myndigheterna uppmanar också allmänheten att vara extra vaksamma. ”Ta fram mobiltelefonerna och filma bränderna”.

När vi möter folk i samband med bränderna är det många som uttrycker oro. Men lika många är upprörda och förbannade. Onödigt och meningslöst är återkommande ord.

Det är just vad det är. Onödigt och meningslöst.