Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Byt namn på Stortorget till Kärlekens torg!

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Det är härligt när kärleken besegrar hatet. Det är extra tydligt den här veckan när Musikhjälpen intagit Stortorget i Örebro. Sällan har så många örebroare spridit så mycket värme och kärlek på en och samma gång. Engagemangen är många för att samla in pengar till barns skolgång i krigshärjade länder. Kreativiteten är också stor för hur pengarna samlas in. En del gör vanliga insamlingar. Andra gör olika framträdande eller auktionerar ut saker. Det verkar inte finnas någon slut på idérikedomen när det gäller att locka folk att skänka.

Men inget gott verkar kunna passera obehindrat. I veckan berättade en av programledarna i Musikhjälpen Josefine Jinder om att hon valt att inte befatta sig med sociala medier mer under veckan. Hon loggade ut helt enkelt. Orsaken var alla hatiska inlägg som postats riktade mot henne. Hon blev anklagad för att vara ful, avbryta intervjupersoner och för att vara negativ. NA skrev om detta och nyheten spred sig snabbt på Facebook och Twitter. Lika snabbt växte stödet för Little Jinder.

Här är några kommentarer till NA:s artiklar.

”Starka kvinnor som du skrämmer vissa, rädslor av något slag, bara skit i dem. Go for it!”

”Tråkigt nog verkar mognad vara en bristvara, särskilt hos män. Låt inte förkrympta män sätta normen för skönhet”.

”Det är så fruktansvärt fegt att håna någon på nätet anonymt. Det är bara små människor som gör sånt. Stå på dig Josefine, vi gillar dig.”

"Vad är det som händer egentligen? När började föräldrar att sluta uppfostra sina barn? När blev yttrandefriheten omvandlad till hatfrihet?"

När sedan örebroaren Petter Kristiansson ställde sig en hel natt utanför Musikhjälpens bur med skylten, "Skit i taskiga tweets. Du äger", så tog stödet för Josefine ännu mera fart. NA:s artiklar om Josefine och Petter hade igår nått ut till en halv miljon människor. Samtidigt är kommentarerna till NA:s artiklar om Josefine nästan bara stöttande. Det är kärlek och medkänsla. Hatet är borta. Kan vi kalla det självsanering?

Förmodligen blir det mer kärlek och gemenskap på Stortorget när Musikhjälpen går in i slutspurten i helgen. Med all sannolikhet blir det insamlingsrekord också. Det blir en vecka som kommer att sätta stort avtryck i Örebro. Programledarna i Musikhjälpen har hela veckan valt att tillfälligt kalla Stortorget för Kärlekens torg. Så är det i och för sig varje år oavsett stad. Jag tycker ändå politikerna i Rådhuset ska ta sig en ordentlig funderare om det inte är dags att byta namn på Stortorget till Kärlekens torg.

Som ett minne av all gemenskap och ett tack till alla som brydde sig.