Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Crespo-affären ett delikat dilemma

Sälja eller inte sälja? Och på vilka grunder? NA-sportens Johan Tollén går på djupet i Crespo-affären.

Alhassan ”Crespo” Kamara är alltså aktuell för Malmö. Låt oss först konstatera att vi inte har alla bakomliggande fakta och att det säkert finns faktorer att ta hänsyn till som vi inte känner till i nuläget. Men med det sagt så är det här en affär som är så otroligt delikat att resonera kring. Därför tänkte jag att vi skulle göra just det. Crespo-affären har nämligen så många dimensioner att den verkligen skapar ett dilemma för Magnus Sköldmark och resten av ÖSK:s sportsliga ledning.

Av fakta som vi faktiskt vet kan vi slå fast att Alhassan ”Crespo ” Kamara har ett år kvar på kontraktet med ÖSK och att han spelade noll allsvenska matcher 2015. Vidare har han en lång skadehistorik med sig i bagaget även tidigare. Det är någonstans en utgångspunkt som man måste förhålla sig till. Och inte precis något gynnsamt läge att starta en förhandling med.

Å andra sidan har han levererat som brevbäraren de få gångerna han har fått vara skadefri under en längre period. 14 mål på tolv allsvenska matcher under hösten 2014 är siffror som inte går att snacka bort. Dessutom har Crespo med sin fysik en spetskvalitet som många lag letar efter. Och han är fortfarande tillräckligt ung för att kunna utvecklas mycket de kommande året.

Den potentiella uppsidan för en köpande klubb är enorm. Särskilt för en klubb som Malmö där det finns ekonomi för att chansa lite. Säg att en skadefri Crespo vinner skytteligan med Malmö och sitter på ett nypåskrivet femårsavtal. Då skulle Malmö kunna sälja honom vidare ut i Europa för riktigt stora pengar.

Problemet för ÖSK att uppsidan för dom inte är lika stor. Om Malmö över huvud taget redan fått tillåtelse att diskutera de personliga avtalen ser jag det som ett tecken på att Crespo stängt dörren för att förlänga med ÖSK. Skulle det vara så sitter ÖSK med en spelare som kommer lämna gratis efter säsongen, eller för ett kraftigt reducerat reapris i sommar.

Extra jobbigt om han går gratis blir det i Crespos fall där det finns potential att tjäna pengar via en vidareförsäljningsklausul.

Och så finns

skadeproblematiken där som en skugga över hela den här affären. ÖSK skulle kunna nobba nu, för att sedan få erfara att Crespo inte alls är samma spelare som innan skadan. Det finns fler exempel på hur spelarkarriärer förstörts, eller i alla fall försämrats, av så långa skadeuppehåll.

Summan av kardemumman blir för mig att ÖSK nog ska casha in medan dom har chansen. Om ÖSK lyckas förhandla till sig en bra vidareförsäljningsklausul i affären kan jag också leva med att övergångssumman här och nu landar en bra bit under de tio miljoner som det har spekulerats kring. Och det får vi för övrigt räkna med att den gör i vilket fall som helst.

Jag köper heller inte snacket om att ÖSK inte lever upp till sina högt ställda ambitioner om de skulle sälja till en allsvensk konkurrent. Det handlar om att sälja i rätt läge och spela de kort man har på hand för att ge sig själv bästa tänkbara förutsättningar att konkurrera. Vem hade exempelvis klagat i dag om ÖSK hade sålt Valdet Rama för en handfull sköna miljoner när han stod på toppen?

Men som sagt, det är alltid lätt att dra de rätta slutsatserna när man sitter med facit i efterhand. ÖSK måste ta de här besluten i realtid utan att ha svaren. Jag avundas dom inte.