Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Cupinsatsen ger ÖSK flygande start

Det blev inte tredje gången gillt heller. Men insatsen mot ryska storlaget Zenit ger ändå ÖSK en flygande start på den här säsongen.

Annons
Anders Uddling, sportchef NA.

Jag vet att försäsong är försäsong. Att matcher under vintern är svåra att värdera eftersom lag kan vara i så olika faser.

Men på den väldiga – men ack så ödsliga förra EM-arenan Estádio Algarve – blev det en värdig kamp om pokalen. Vilket få hade trott före avspark.

Än färre tio minuter in i matchen.

Då hade Zenit både tagit ledningen och haft en nick i Jacob Rinnes ribba. Rysarna dominerade som det anstår ett lag som om knappt två veckor ska möta Benfica i champions leagues första åttondelsfinal. Eller som ett lagbygge värderat till 1,3 miljarder kronor ska göra mot ett mittenlag från allsvenskan.

Men någonting hände. Lagkapten Robert Åhman Pehrsson gick in lite tuffare mot belgiske landslagsmittfältaren Witsel. Daniel Björnquist sprang ikapp Hulk i en långrusch, den snabbe brassestjärnan som sällan förlorar en löpduell. Och på topp störde Kalle Holmberg så många uppspel att ÖSK gång på gång kunde bryta högt och börja hålla bollen inom laget.

Eftersom jag tillbringade hela matchen nere på innerplan hörde jag hur missnöjet spred sig bland Zenits stjärnor. Och om de inte klagade på varandra så klagade de gång på gång högljutt på domaren. Ett tydligt exempel på att ÖSK fick storlaget frustrerat.

Försäsongens vassaste spelare så här långt är Kalle Holmberg. Det är ingen tillfällighet att han stod för ÖSK:s båda spelmål i Portugal (han avgjorde också första matchen mot Kalmar).

Den sena höstformen verkar han både ha konserverat och utvecklat. Bredvid sig hade han Crespo i knappa timmen. Minst lika hård i överkroppen som Hulk men ännu inte riktigt tajmad i löpningar och bollkontakter.

Men om Crespo kan hålla sig frisk lär ÖSK:s offensiv tillhöra allsvenskans vassaste. Det törs jag lova redan nu.

Man ska också tänka på vilket sparkapital som suttit på läktaren hela Atlantic cup. Astrit Ajdarevic vet vi redan vad han går för. Maic Sema har en profil som också borde kunna luckra upp försvar.

Om det är någon

position som kan kännas lite utsatt i nuläget så är det centrala mittfältet. Nordin Gerzic och Robert Åhman Persson känns givna. Men som uppbackning finns egentligen bara Daniel Nordmark.

Och personligen ser jag honom som lite mer offensivt lagd än vad balansen i en elva kan kräva centralt. Den här positionen är i mina ögon den mest utsatta för skador eller avstängningar.

Med truppen i Portugal

har hela tiden vd Simon Åström varit. När laget nu vänder hemåt tror jag han känner sig som den största vinnaren. Dels för att han med egna ögon måste fått ett kvitto på att årets lagbygge verkar harmoniskt. Dels för att cupinsatsen mot Zenit ger ett sådant positivt avtryck som klubben kan dra nytta av framöver.

I det sammanhanget tror jag de allra flesta kan acceptera en strafförlust.

Annons