Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: De introvertas revansch

I en fin loge bakom ena målet på Behrn arena kom en företagsledare fram till mig för några år sedan.
-Pelle, sa han. Du är inte speciellt social va? Vill vara ensam? Du gillar det?

Annons

Jag har för mig att vi pratade jobb och jag fick känslan att mitt beteende var till min nackdel. Vi var ju på en sån här nätverksträff där det skulle skålas, trivas ihop och visa sina bästa sidor i en kamratlig anda. Å det är nog sant att minglande inte är mitt bästa forum och säkert till min nackdel i ett samhälle där den utåtriktade, glada och sociala gamängen är norm. Företag efterlyser de med social kompetens i sina annonser, de med karisma som är duktiga på att tala om sig själva. Utåtriktade individer med vita leenden.

Någon tänker kanske att det är så jag är med tanke på mitt jobb. Allt jag jobbat med i mitt vuxenliv har handlat om att höras och synas. Egentligen är jag en delvis introvert person som trivs ensam eller i mindre sällskap. Jag har inte sökt uppmärksamheten. Den har liksom krävts i min yrkesroll. Jag har därför fått träna mig i att vara den personen.

Precis som den amerikanske författaren och före detta advokaten Susan Cain som skrivit boken, ”Tyst. De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns”, som kommer ut på svenska i maj. Ända sedan hon åkte på kollo som nioåring med en väska fullpackad med böcker, men där hon istället för att läsa tvingades leka grupplekar, har hon förstått att det ansetts avvikande och konstigt att sitta ensam och läsa. I vårt samhälle är vi fostrade i att vara gruppmänniskor, menar Susan. Hon tar skolan som exempel, hon tar upp de öppna kontorslandskapen som alla är uppbyggda för de utåtriktade individerna. Allt medan de introverta vantrivs och underpresterar.

Studier visar att mellan en tredjedel och hälften av befolkningen i USA är introverta och deras kunskaper slarvas bort. Introverta är individer som blir mer kreativa och presterar bättre i lugna tysta miljöer. Susan menar att ensamhet är nödvändig för deras kreativa process. Att vara introvert, känslig och allvarlig anses som dåligt i vårt samhälle. Susan menar att vi måste ändra på det. Samhället behöver balansen mellan de extroverta och de introverta. Så länge vi prioriterar de utåtriktade riskerar vi att tappa mycket kompetens. Vill vi det?

Susan Cain-lista

1, Boken ”Tyst. De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns” kommer alltså ut på svenska den 20 maj på Natur och Kultur. Boken är såld till 30 länder.

2, Orkar ni inte vänta på boken kan ni gå in på www.ted.com och söka på hennes namn. Där finner ni en tjugo minuter lång talarsession i samma ämne. Susan får stående ovationer efteråt.

3, Susan reser just nu världen runt och talar. Trots att det är emot hennes natur. Skräcken är hanterbar. Tufft.

Annons