Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: De kommer aldrig att gilla varandra

Först som sist: Marcus Ericsson och Felipe Nasr gillar inte varandra. Har aldrig gjort, kommer aldrig att göra, och det är inget konstigt med det.

Det heter stallkompisar men egentligen är man alltid stallfiender i formel 1.

Jag märkte det tydligt när jag hängde hos Sauber på Silverstone förra året. Ericsson häckade i ett hörn, Nasr i ett annat.

När jag letar igenom NA:s och TT:s bildarkiv finns det nästan inga bilder alls på Sauberförarna tillsammans.

För Marcus Ericsson

handlar det inte om att besegra Lewis Hamilton eller Sebastian Vettel.

Det handlar inte ens om att slå förarna från likvärdiga stall, typ Manors Pascal Wehrlein eller Rio Haryanto.

Marcus Ericssons huvudkonkurrent i F1 är – Felipe Nasr. Och detta eftersom det är den ende i startfältet som tävlar med samma material och på samma villkor.

Det är genom att vara före sin teamkollega som Ericsson kan visa de större och tyngre stallen i depån att han är föraren att satsa på i framtiden – inte Nasr.

Nasr hade övertaget i fjol

men är på väg att mista kontrollen. Även om det står 0–0 i antal poäng i VM-tabellen har Marcus 5–1 i inbördes kvalstatistik i år.

Det var därför som Nasr vägrade flytta på sig när till och med stallchefen Monisha Kaltenborn grep in och beordrade honom att göra det. Att förlora ännu ett lopp till Ericsson hade varit förödande utåt sett. Även om det sker längst bak i fältet.

Men att lägga all skuld

på Nasr är inte rätt.

Marcus brukar ha en stor portion tålamod, men nu brast det. Han borde ha förstått att Nasr aldrig skulle lämna den lilla lucka som krävs för att kunna köra om i Rascassekurvan på Monte Carlos supertrånga gator där det knappt går att ta sig fram om jag så söndagsåker med min rostiga gamla Saab.

Jag kom att tänka på 2011

då Marcus och dåvarande stallkompisen i GP2-serien, britten Sam Bird, körde på varandra fyra gånger under samma säsong. Just i Monaco kolliderade de både i kvalet och i loppet.

Jag minns den rivaliserande jargongen när jag träffade Ericsson och Bird på Spa i Belgien. ”Vi har inte direkt några myskvällar”, förklarade Marcus.

Det kommer han heller aldrig ha med Felipe Nasr.

Men det gäller nu att så snabbt som möjligt rensa luften och gå vidare. Fortsätter Sauberkollegorna att köra på varandra kommer båda att vara ute ur F1 inom en snar framtid.

Bara genom att älska sina fiender kan man komma framåt i den här branschen.