Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Det finns inga svikare i den rörliga röran

Victor Sköld dök upp, fick koden till omklädningsrummet av Kalle Holmberg. En symbolisk bild av fotbollens verklighet, där allt rör sig. Krönika av Lasse Wirström.

Det rör på sig, och var det landar går inte att veta. Grejen med den moderna fotbollen är ju till stor del rörligheten. Spelare som kör fast byter adress, spelare det går väldigt bra på byter klubb av helt andra orsaker.

De har ett jobb. De är fotbollsspelare. Går det inte bra på en arbetsplats försöker man hitta en annan, på samma sätt som man om det går väldigt bra blir erbjuden andra jobb med bättre betalt och större ansvar.

Konstigare än så är det inte. Skillnaden är att fotbollsspelare, lagidrottare i det stora hela, får leva med att bli kallade svikare och annat trams en stund. Tror någon att exempelvis Kalle Holmberg tycker mindre om klubben som gav honom en allsvensk utbildning för att han byter klubb? Givetvis inte. Han lämnar ÖSK för att han känner att det tagit stopp på jobbet, att han inte kommer längre här just nu. Det har inget med klubbhjärta att göra, utan med arbetsmässiga realiteter.

Om man tänker med hjärtat vore det fantastiskt om Örebro-produkter som Kalle fanns på samtliga positioner i ÖSK. Jag tycker att Holmberg haft lite otur, kommit i kläm och oftare än han förtjänat varit den som fått kliva åt sidan. Inte minst i våras då Crespo Kamara till varje pris skulle spelas tillbaka i form för att kunna säljas till sommaren, helst för ett antal miljoner och utomlands.

Då fick Holmberg stå tillbaka, trots att han var lagets överlägset främste målskytt på försäsongen, gjorde sex mål på sju matcher. Jag säger inte att det var fel, Crespos höst 2014 var oerhörd. En sådan spelare måste få chanser. Resten är en balansgång i kamp om speltid och att hålla alla nöjda och på tå.

Att Crespo sedan floppade, saknade form och såg ut att redan ha lämnat stan mentalt, var tråkigt. I stället för utomlands och sköna miljoner fick ÖSK släppa iväg honom till Häcken. Inte optimalt, men helt begripligt. Lika begripligt som att Kalle Holmberg i det läget antagligen kände att ”varför inte?”, när mästarlaget IFK Norrköping hörde av sig och erbjöd en anfallsposition. Ny luft, ny klubb, nya förutsättningar.

Ungefär samma story för nu Victor Sköld till Örebro, för att ersätta Holmberg. 20 mål i superettan 2013, efter det två år i ett Åtvidaberg på deken innan IFK Göteborg lockade. Han har inte lyckats där, så är det. Men säkert tycker många att han inte riktigt fått chansen. Tobias Hysén, Gustav Engvall och Mikael Boman har gått före. Victor är en måltjuv av den där sorten som oftast inte syns förrän han dyker upp i straffområdet och kommer till avslut.

Just en sådan forwardtyp som ÖSK saknat. Inte så stor, men stark och rivig och oöm, en som inte låter sig flyttas på, alltid på plats. Det är min bild, utan att ha följt honom med någon stor noggrannhet.

Michael Omoh som Crespo-typ, inte lika urstark men med vassare teknik, och Sköld i stället för Holmberg. Hur det faller ut, flipp eller flopp, får vi svar på under hösten.

Det vi vet är att Alexander Axén och ÖSK varit extremt bra på att plocka upp spelare med potential som kört fast i andra klubbar, och fått dem att blomma ut. Det har blivit så uppenbart att spelare i den situationen nu söker sig till klubben.

Det har varit mycket rykten. Martin Lorentzson tränar med ÖSK, och jag blir förvånad om han han och klubben inte kommer överens om ett kontrakt säsongen ut. Sedan tror jag inte att så mycket mer händer i ÖSK innan det här fönstret stänger.

Lorentzson är för övrigt en personlig favorit. Oerhört löpvillig och stark ytterback med fin passningsfot och skön attityd. Problemet är möjligen att ÖSK på just högerbacken har en oerhört pålitlig Daniel Björnquist. Och jag har hittills aldrig sett ett lag ställa upp med två högerbackar.