Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Efter fyra års väntan - äntligen en tydlig roll

Äntligen ett besked från ÖSK i frågan om sportchef.Bra eller dåligt mäts alltid i framtida resultat – men tydligheten vinner alltid i längden.

Annons

Det måste vara ett av Örebroidrottens mest segdragna tvisteämnen. Ska en allsvensk fotbollsklubb ha en uttalad sportchef eller inte?

Alla har haft en åsikt – utom klubben själv.

Ändå har det

aldrig varit fel på ambitionerna. Den 10 juni 2012 meddelades att dåvarande sporchefen Lennart Sjögren skulle sluta efter säsongen. Samtidigt var klubben snabb med att meddela att den sportsliga ledningen skulle ses över. ”Organisationsförändringen kommer fokusera på effektivitet, tydlighet i ansvar, befogenheter och roller”, stod att läsa på ÖSK:s webbplats.

Synd bara att det tog nästan fyra år att komma fram till denna tydlighet.

Det minerade fältet för spekulationer och intriger har lämnats öppet alldeles för länge. Vem var ansvarig för den sportsliga strategin när Peo Ljung först anställdes och sedan plötsligt hoppade av tränaruppdraget? Vem tog ansvar för att unge Michael Seaton från Jamaica panikvärvades med timmar kvar av vårfönstret förra året? Vem ser till att lovande talanger ges en chans i A-truppen? Vad hade en pressad huvudtränare för uppbackning när klubben två höstar i rad låg pyrt till i tabellen?

Internt säger ÖSK-ledningen att det inte funnits några tveksamheter. Men en fotbollsklubb är många andras angelägenhet. Nu har äntligen vi andra också en tydlig struktur att förhålla oss till. Och Magnus Sköldmarks roll titulerad. Den tidigare ÖSK-spelaren och klubbchefen i Gais har jobbat på kansliet sedan 2010. Först med både marknad och spelarkontrakt men på senare år allt mer renodlat kring värvningar och akademiverksamheten. ”Tf sportchef” skrev NA länge i brist på alternativ till dess att folk irriterat började höra av sig och fråga hur länge man kan vara ”tf”.

Att värva en sportchef utifrån är inte enkelt. Den som en gång varit sportchef i en klubb blir starkt förknippad med dess färger. Det är heller inte alltid lätt att få en huvudtränare att acceptera en chef över sig i fotbollsfrågor.

ÖSK-modellen med två jämbördiga parter under vd Simon Åströms stöttande hand känns därför smart. Ingen behöver känna sig förbigången.

Om Magnus Sköldmark är rätt person på posten återstår att se. För i slutänden sitter han och tränare Axén i samma båt: Det är bara resultaten som räknas.