Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: En stöld som berör

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Berättelsen om Ingrid, som på sitt demensboende blev bestulen på sin vigselring, berör.

Annons

Det var länge sedan en publicering gav så många reaktioner. Vår reporter och krönikör Eva Ejdeholt beskriver gensvaret från läsarna som något av det mest kraftfulla hon varit med om.

När NA i veckan fortsatt att granska stölderna mot äldre visar det sig att det är många stölder som sker. I genomsnitt 17 fall om året i Örebro kommun.

Det som skiljer dessa händelser från andra stölder är framförallt två saker. Dels att misstankarna riktar sig mot personal på olika boenden. Dels att det sker mot några av dem som har minst chans att försvara sig i samhället. Gamla, svaga och försvarslösa.

Det är också detta som leder till de starka reaktionerna. Inte bara bland dem som är äldre utan även bland barn och barnbarn till anhöriga som är på väg in i ålderdomen. De är oroade för hur det ska bli för deras nära och kära.

Men de är också ilskna och förtvivlade över att behöva se hur gamla, som genomfört ett långt och slitsamt arbetsliv, blir utsatta för brott och bestulna på det kanske mest personliga. Många tar för givet att samhället ska ta hand om de gamla. Att det ska gå till på ett juste sätt. Att det finns någon där för dem när det väl är dags.

Jag känner igen det här från tidigare granskningar i andra mediehus. När en 94-årig kvinna nekades plats på äldreboende trots att hon inte kunde klara sig själv blev folk rosenrasande. Högre instans gav kvinnan rätt till en plats men då valde kommunen att överklaga. Det resulterade i namnlistor, demonstrationer och protester. Folk blev överraskade att det inte längre är självklart att samhället finns där med sitt skyddsnät. Så som det alltid har varit.

Det kommer aldrig att gå att skydda sig mot stölder och brott. Det händer överallt. Men just brott mot äldre som är i en försvarslös situation innebär att förövaren kliver över en gräns som är bredare och högre än andra.

Ledningen i kommunen ropar nu efter hårdare kontroll av dem som anställs inom äldrevården. Personer som ska söka jobb borde kontrolleras i polisens belastningsregister. Det kan vara en åtgärd. En annan kan vara ett tydligare värdegrundsarbete med personalen.

Viktigast är att skapa tillit till äldrevården. Att dem som behöver vård kan känns sig trygga i sitt boende och att anhöriga kan känns förtroende för dem somvårdar. Efter allt som hänt kommer det att krävas en hel del för att bygga upp detta igen.