Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Fahlins öde fascinerar - hon kan överraska många

Emilia Fahlin ses som en hjälpryttare inför linjeloppet. Jonas Brännmyr tror Örebrocyklisten har mer i sig än så.

Hjälpryttare, kallar de henne, och i media är Emilia Fahlin, 27, en av de svenska OS-idrottare som fått allra minst uppmärksamhet inför de 31:a olympiska sommarspelen som invigdes natten mot lördag, svensk tid.

Men för mig är Örebrocyklistens resa till Rio de Janeiro ett av de mest fascinerande ödena i den svenska 152-mannatruppen. Och jag tror hon kan överraska många i eftermiddag.

De senaste åren har varit en enda lång prövning för Fahlin, som var med redan i London för fyra år sedan.

Efter de tidiga framgångarna i tempo (SM-guld 2009, 2010 och 2011 och VM-nia 2010 och 2011, allt som 20–22-åring) och de fyra etappsegrarna i franska Tour de l’Ardeche hösten 2011 gjorde kroniska och akuta bihåleinflammationer att hon inte längre kunde konkurrera med den yppersta världseliten.

Träningsperioderna förstördes hela tiden, styckades upp av sjukdomarna, och kontinuiteten försvann. Hon orkade ändå göra ett enastående jobb som hjälpryttare – 2014 och 2015 åt världens bästa spurtare i världens största lopp för världens då bästa lag, brittiska Wiggle-Honda – men hon var aldrig själv med in till mållinjen.

2012 passerade. 2013 likaså. Och 2014. När den nedåtgående spiralen fortsatte våren 2015 började motivationen tryta. När jag pratade med Fahlin i maj i fjol berättade hon att hon börjat umgås med allvarliga tankar på att lägga av. Det var inte kul längre. Hon var ju aldrig nära att få ut sin fulla potential, aldrig nära 2011 års form. Utveckling hade blivit avveckling.

Som en sista, desperat åtgärd, och bekostat av egna pengar (världens 400 herrproffs i landsvägscykel har en minimilön på 350 000 kronor om året, damerna får i bästa fall resor, uppehälle och material betalt av sina stall) genomgick hon en laseroperation av näsmusslorna. Det var i juni förra året.

Resten är, som det brukar heta, historia.

Bihåleinflammationerna försvann, det gick plötsligt att få kontinuitet i träningen. Och resultat – vilka resultat.

Redan i slutet av augusti spurtade hon ned självaste Emma Johansson under en etapp i Tour of Norway.

I september var hon 14 sekunder från VM-medalj i lagtempo och tre kilometer från VM-medalj i linje, i en utbrytning där svenska lagledningen inte tillät Fahlin att ta förningar eftersom Emma Johansson i huvudklungan bakom ansågs ha större medaljchans.

I år har det bara rullat på. Mängder av mil i utbrytningar i världens tuffaste lopp under våren, bergatröjan i kinesiska världstouretapploppet Chongming Island i maj, priset för mest offensiva cyklisten i brittiska Aviva Womens tour och dubbla SM-medaljer i juni och så första pallplatsen i en internationell cykeltävling på fyra år: Tredjeplatsen på andra etappen av Thüringen runt, i OS-klassmotstånd, för tre veckor sedan.

I OS har tanken hela tiden varit att Fahlin ska göra allt för att underlätta för världsrankningstvåan Emma Johansson, som efter sex silver- och bronsmedaljer i globala mästerskap jagar sitt första guld i det som kan vara hennes sista tävling, under de första 119 av OS-banans 141 kilometer. Alltså: Fram till botten av den 502 meter höga, ökända Vista Chinesa-backen med en maxlutning på över 20 procent.

Det är där Johansson, Marianne Wos, Lizzie Armitstead, Anna van der Breggen och de andra förhandsfavoriterna ska kubbas om segern medan mjölksyran sprutar ur öronen, är det tänkt. Övriga gör sig icke besvär.

Ingen, varken experterna, förbundskapten Martin Vestby eller ens Fahlin själv, tror att hon kommer kunna gå med täten över monsterbacken. Det ska helt enkelt inte vara möjligt.

Men jag säger: Kolla på senaste årets resultat, efter 3,5 års sjukdomshelvete. De ska heller inte vara möjliga. Men formkurvan pekar spikrakt uppåt.

Fahlin kan mycket väl skriva ett nytt kapitel i historien om sig själv upp till toppen på Vista Chinesa, och sedan är det bara utförsbacken och spurten kvar.

Att det sedan är dubbel skandal att Fahlins proffsstall Alé-Cipollini efter åtta månader fortfarande inte fått fram en tempocykel (Fahlin tog sitt SM-silver, fyra sekunder bakom Johansson, på en linjeram med lite påplockad tempoutrustning och har kört de flesta av årets tempolopp på en ren linjecykel) och att SOK valt att tacka nej till den andra platsen Sverige tilldelats i tempoloppet i Rio eftersom de inte tycker någon mer än Johansson håller måttet (fyra sekunder efter över 25 kilometers cykling, trots sämre utrustning, var för mycket) är en annan sak. En skamfläck fullt i klass med att Abeba Aregawi inte fick åka till Brasilien.

Men Fahlin lär ändå få chansen att visa vad hon går för både i EM (där proffsen får vara med för första gången) och VM i höst.

Men redan i dag, söndag, kan Örebrocyklisten bevisa att hon är långt mer än en hjälpryttare i det svenska laget. Och att hon förtjänar mer uppmärksamhet än många av de andra 151 svenska deltagarna i Rio. 17.15 går starten. Missa inte det

Fahlins uppgifter i linjeloppet

Emilia Fahlin och Sara Mustonen-Lichan är i första hand med i OS-laget som hjälpryttare åt Emma Johansson. Mustonen-Lichan ska framför allt hjälpa till under den första halvan av loppet, medan tanken är att starkare Fahlin ska assistera hela vägen fram till Vista Chinesa-backen ett par mil från målet på Copacabana.

Här är Fahlins främsta uppgifter: 1) Hjälpa Johansson rent praktiskt. Om svenska världstvåan behöver hjälp att hämta vätska/energi från servicebil eller langare, om hon får problem med cykeln/kraschar och behöver ha hjälp att köra ikapp klungan, eller liknande.

2) Gå med i en utbrytning. Det kommer bli många attacker, och Fahlins uppgift är att ligga med långt framme i huvudklungan och se om det blir något utbrytningsförsök som passar. Med den tuffa avslutningen på OS-banan har en tidig utbrytning i praktiken ingen chans att hålla i mål, men hamnar Fahlin tillsammans med cyklister från "rätt" nationer i en utbrytning kan de tvinga till exempel det starka nederländska laget att ödsla krafter i huvudklungan för att jaga in utbrytarna - och Johansson, om hon har Fahlin med där framme, har då en legitim orsak till att inte ta några förningar.

3) Hämta in utbrytningar. Om fel cyklister är loss när det börjar dra ihop sig får Fahlin och hjälpryttare från andra starka nationer försöka köra in försprånget.

4) Om Fahlin, mot alla odds, lyckas slita sig med över sista backen får hon försöka hjälpa Johansson med uppdraget för att underlätta spurten.