Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: För evigt hela Sveriges Bragd-Lisa

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Fotbollslandslagets framfart i OS den gångna veckan har inte bara orsakat en glädjeyra i svenska vardagsrum, på sportbarer och arbetsplatser. Den har också väckt många gyllene idrottsminnen till liv.

När Örebros stolthet Lisa Dahlkvist lade bollen på straffpunkten kom genast flashbacks från den varma sommaren 1994. Ni vet den där sommarkvällen i juli när Brolin, Andersson och Dahlin skapade svensk idrottshistoria. Det var extremt varmt och till kvartsfinalen mot Rumänien hade många flyttat ut tv:n på altaner och balkonger. Det var inte fråga om platta stora trådlösa tv-skärmar. Istället satt en hel hög människor och glodde på en liten 14 tums tjock-tv.

Vid full tid var det 1–1. Sedan gjorde Rumänien mål på övertid och Kennet Andersson kvitterade när det var fem minuter kvar. Det blev straffar, Ravelli tog två och Sverige var i semifinal. I tisdags var det samma känsla. Hedvig Lindahl tog också två straffar. Den sista en riktig prakträddning. När sedan Bragd-Lisa med en extrem iskyla klev fram till straffpunkten var det nog fler än jag som slutade andas. Mot värdlandet Brasilien i Rio på den mäktiga fotbollsstadion. 80 000 på läktarna. Tiotals miljoner tv-tittare. Där och just då skrev Dahlkvist historia. Bollen resolut i mål, Sverige i OS-final och jag och många andra kunde andas ut. Ärligt talat var jag helt slut efteråt.

Det som gör det här till en extraordinär bragd är att Lisa gjorde samma sak i kvartsfinalen mot USA. Hon slog in den avgörande straffen trots att målvakten gjorde allt hon kunde för att psyka henne. Alla har speciella idrottsminnen, men det är få händelser som nästan alla minns. Ni vet såna tillfällen där alla vet exakt vad de gjorde när bragden inträffade. Stenmark som fick Sverige att stanna upp på 70-talet, Björn Borgs segergester i Wimbledon, Peter Forsberg som lurade upp målvakten på läktaren i OS-finalen i hockey och så herrlandslaget som grävde guld i USA.

Nu finns ett till minne. Det svenska fotbollslandslagets framfart i OS i Rio och Örebro-Lisas två bragdmål.

Oavsett hur det gått i natt så kommer Dahlkvist för evigt att vara Bragd-Lisa med hela svenska folket.