Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Från stark glädje till svår sorg

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Den här veckan började i stor glädje när NA utsågs till årets bästa mediehus men slutade i tung sorg när det troligtvis största terrorattentatet någonsin i Sverige var ett faktum.

Det fruktansvärda dådet i Stockholm testade Sveriges krisförmåga till det yttersta. Återigen blev det tydligt hur viktigt det är med rätt information och riktiga nyheter när alla behöver få veta. Ryktesspridningen var stor timmarna efter dådet. Det förekom uppgifter om fler attentat och det strömmade in uppdateringar och kommentarer om vad som hände på olika platser i Sverige. Som media måste vi vara på tå vid sådana här tillfällen. Värdera varje källa till varje nyhet innan vi publicerar. Just för att läsarna ska veta att det vi publicerar är kontrollerade nyheter.

I tider när media ifrågasätts och en del människor nöjer sig med att hämta information från sociala medier eller starkt färgade sajter med odemokratisk agenda blir det därför tydligt hur viktig traditionell media är. Tidigare undersökningar har också visat att människor främst vänder sig till de etablerade medierna när en kris inträffar.

Priset som Årets dagstidning är oerhört viktigt för oss på NA men betyder också mycket för Örebro och länet. Den här utmärkelsen är nämligen betydligt större än en triumf för mediehuset. Det är också en seger för lokal kvalitetsjournalistik, för demokratin och inte minst för yttrandefriheten. Allt det där som den avskyvärda terrorn inte står för.

På NA har vi som mål att bidra till att göra Örebro och länet till en bättre plats att bo och leva i. Det gör vi genom vår journalistik. Vi granskar, får till en förändring och vi gör därigenom skillnad. Men ett mediehus är mer än nyheter idag. Vi ska också vara ett nav i samhället som skapar engagemang i viktiga frågor och som har en nära relation till alla som konsumerar våra medier.

För prenumeranter och Plus-kunder: Årets dagstidning 2017 – Örebroprofiler om prisets betydelse

Ett exempel är vår senaste insamling för hemlösa och utsatta i Örebro. Tillsammans med Svenska kyrkan har vi under en veckas tid samlat in pengar och i torsdags kväll arrangerade vi två utsålda konserter där alla intäkter oavkortat gick till Stadsmissionen. Besökarna var också duktiga på att skänka pengar i kollekt efter konserterna. Intresset för insamlingen och konserterna visar på ett stort engagemang, bland annat skapat ur den journalistik vi gjort kring Stadsmissionens arbete.

Just vårt sociala engagemang lyfts fram i motiveringen till priset för Årets dagstidning. Många gratulanter i veckan, däribland flera företagare, har också hört av sig och vill att vi ska fortsätta granska det som inte fungerar i samhället. De har stor tilltro till NA som ett trovärdigt media som faktiskt kan förändra.

Priset sporrar oss att utveckla vårt arbete ännu mera. Både socialt och publicistiskt.