Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Hjälp världens bin rädda mänskligheten

En vän hade häromdagen lagt upp en länk på Facebook om en vädjan att hjälpa till att plantera mer växter för att göra bin och humlor en tjänst.

Bisamhällena är i akut kris över stora delar av världen och flera arter har försvunnit och samhällen har dött ut. En farsot som i relativ tysthet för oss så kallade vanliga medborgare skrämmer biodlare och andra som jobbar med de här frågorna. Skulle bina försvinna så är det på sikt ett hot mot mänskligheten. Allting hänger ju ihop. Hela kedjan från blomman till brödet och osten du tuggar i dig till lunch. Livsmedelsproduktionen är djupt beroende av pollinering så om bina försvann så skulle honung, kaffe och apelsinjuice försvinna för att ta några vardagliga exempel som förstås är långt ifrån den värsta konsekvensen.

Nu är det inte jag som sitter på dessa kunskaper utan jag har bara läst mig till det och när jag så gjorde fick det mig att komma ihåg en lång radiointervju med den norska biologen och forskaren Gro Amdam som finns på Arizona State University. Jag tror hon även dök upp hos Skavlan vid nått tillfälle. I radiointervjun berättade hon så oerhört häftiga grejer om bin, deras samhällen och deras liv, så att även en gammal naturvetenskapskräka som jag spärrade upp öronen. Bara en sån sak som att få veta att bin lever längre när dom dricker vin är värt koncentrationsmödan...

Det är något jag tänkt på mer och mer genom åren. Alla de här som helt anonymt ägnar hela liv åt att forska på någon ytterst sällsynt skalbagge eller på attackmyggor from hell eller möjligtvis plankton från något av världshaven. Vilka jäkla hjältar. Sitta med ett förstoringsglas, kanske en steril pincett och studera rörelser och förändringar under månader och år för att vara med och rädda världen. Eller hur dom nu gör i sitt jobb.

Tänker på alla dessa studenter som skränar på stan dagen då detta skrivs. Hur många av dom vill bli som en annan? En självupptagen mediaprodukt i en överetablerad bransch där alla jagar bekräftelsekickar och twitterretweets. Trodde nog aldrig att jag skulle säga det. Men kära studenter och alla vi andra. Börja plantera växter och bidra till att rädda mänskligheten. När det gäller biviruset sätter jag min tro till hjältarna med förstoringsglas.