Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Höstens ÖSK-lyft slår alla rekord

Efter förra hösten skrev jag att något liknande får vi aldrig se igen.Det stämde. Årets ÖSK-lyft är ännu mer osannolikt.

Annons

Allsvenskan 2016 är nu också konkret verklighet. Skräcklaget Falkenberg blev sjätte offret under ÖSK:s formidabla höstresa. 2–1 med viss darr. Men för ett lag som har en Martin Broberg i zonen, ett pånyttfött mittbackspar och en allmänt uppoffrande spelstil finns det inga hinder.

Sjätte raka segern är tangerat klubbrekord i allsvenskan. Sviten från våren 1998 kom också i ett besvärligt läge när laget låg sist. Just förmågan att vakna till liv i utsatta situationer verkar vara något av en specialitet. Det tycks ligga i klubbens DNA, som att själva instinkten att överleva är starkare än förmågan att leverera i tabelltoppen även om jag inser att mycket beror på resurser.

Men minns bara fjolåret. Hur radarparet Crespo/Pode fick fart på målskyttet understödda av sena sommarvärvningar som Sobralense och Nordmark.

Ändå vill jag påstå att årets vändning är en ännu större och starkare prestation. Av klubben, av laget och av tränarparet Axén/Kjäll.

Alla har utifrån sina olika roller haft ännu fler berg att bestiga, ännu fler demoner att övervinna. I mitten av augusti var läget så utsatt det kan bli. Självförtroendet obefintligt. Spelet haltade värre än Crespos stressfraktur. Och endast en tredjedel av serien återstod.

När ÖSK förlorade sexpoängsmatchen borta mot Sundsvall – trots en man mer på planen sista halvtimmen– fick tränare och vd förklara sig framför tillresta supportrar. I går gjorde Axén ett nytt varv bort till klacken på kortsidan. Denna gång för att tacka för trofast stöd.

ÖSK:s scenförändring trotsar alla logikens lagar. Ett lag som tidigare bara vunnit två matcher, till råga på allt inom samma vecka i maj, är plötsligt ostoppbart. Om än inte med samma självklarhet som i fjol då det mesta tycktes gå som en dans.

Men just det gör höstens segerrad än mer imponerande. ÖSK har krigat sig till lyftet, försvarat sig till framgång och sårat motståndet på ett mer cyniskt vis.

Vi kan peka på Broberg, Rinne, Ajdarevic och Ericsson som fyra jokrar som tillfört spets och kvalitet. Men ändå – det skulle inte gå.

Vilken tur att de närmast inblandade inte ägnade sig åt sånt grubblande utan fortsatte tro på sig själva.

Det förtjänar all tänkbar respekt.

Uddlings lista

Osannolika ÖSK-hjältar

1. Wiktorsson.

Startade två av första 21 omgångarna. Då fjärde mittback. Nu givet mittlås.

2. Rinne.Bytte titel från segerlös till segermaskin. Helt avgörande räddningar.

3. Broberg.Höstens värvning. Skadad och utan speltid i Djurgården. I ÖSK nio mål och delaktig i allt.