Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Kaxigheten har gett Rinne möjligheten

NA-sportens David Hellsing om försäljningen av Jacob Rinne.

Augusti, 2012. BK Forward hade vänt underläge, 0–1, till seger hemma mot Dalkurd. Framför allt tack vare en storspelande 19-åring från Laxå i målet.

När jag sedan hade gjort min intervju med Jacob Rinne kändes det inte som att jag hade pratat med en 19-åring. Snarare en 29-åring. Eller säg så här: Rinne kändes då mycket klokare och mer självsäker än vad jag själv känner mig i dag, 29 år ung.

Den numera före detta ÖSK-målvakten spelade redan då med en stor pondus på plan, men det som imponerade än mer var pondusen vid sidan om den.

Till skillnad från många andra verkade Rinne gilla rampljuset och att stå i centrum, något han också har bekräftat på senare år.

Han fick chansen i Forwards A-lag redan som 16-åring 2010 och tog den. Och sådan är han, Jacob Rinne. Chanser försummas inte. Chanser tar man. Så har det varit hela karriären. Vi såg exemplet så sent som förra året när Alexander Axén på rent hockeytränarmanér gav honom chansen på hösten för att väcka laget. Rinne tackade för förtroendet, räddade en straff mot Häcken, räddade därmed segern och slutligen också det allsvenska kontraktet om man får hårdra det hela. Och det får man ju.

Under våren har Rinne fortsatt att visa hur bra han verkligen är i målet, men också hur skönt självsäker han är vid sidan om. Det höjdes tidigt röster om att han borde vakta målet i OS.

När kollega Henrik Brändh tidigare i år frågade vad Rinne själv tyckte så svarade han så här.

– Jag tror att bara jag får spela i ÖSK och hålla mig skadefri så kommer jag att få åka med till Brasilien. Det är jag ganska så säker på.

Kaxigt och självsäkert, men på ett bra sätt. Visserligen blir det nu inget OS, men det av betydligt trevligare anledningar än en skada. Jag tror nästan hans sätt att vara utanför planen har betytt mer för honom än hur han är på den.

För ÖSK:s del blir det välkomnande slantar in på kontot. Klubben har, till viss del med all rätt, kritiserats för hur man hanterat spelarförsäljningar tidigare. Vi har sett spelare som till slut blivit tvungna att säljas till priser som mer hör hemma på mellandagsrean. Men i det här fallet har ÖSK agerat på ett bra sätt.

Djurgården ville köpa Rinne redan i vintras. ÖSK förkastade det, svarade upp med att förlänga kontraktet, förmodligen medvetna om att de kunde få upp prislappen ännu mer. Och så blev det.

Samtidigt visste de att de har en annan toppklass-målvakt i Oscar Jansson som nästan besitter samma potential. Jag kan inte låta bli att tänka att det lika gärna kunde varit han som hade hade varit i Rinnes kläder.

Har sett en del gapa om att övergångssumman, 7,9 miljoner kronor, är för låg. Men faktum är att det är mycket pengar för en så ung målvakt. Speciellt för en kille som för sent som för ett år sedan var andremålvakt.