Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Lena Wesströms död berör oss alla – därför är vår rapportering så viktig

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Det är en händelse som är svår att förstå. Nästan ofattbar att ta in. En hel stad har pratat om den i över en vecka. 45-åriga Lena Wesströms försvinnande och död berör oss alla. Att ett så allvarligt brott inträffar i ett vanligt villaområde väcker stor oro och mycket känslor. Vänner, församlingsmedlemmar och föreningsmänniskor ger en bild av en aktiv och mycket omtyckt trebarnsmamma. Därför är engagemanget mycket stort kring vad som hänt Lena Wesström och varför det dröjde så många dagar innan hon hittades trots att kroppen fanns bara 160 meter från hennes hem. Händelsen skapar ovisshet och otrygghet. Den blir ett angrepp mot hela samhället. Mot Örebro.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i hela Sverige. Medier har bevakat och sänt live från Hjärsta i en vecka och polisen har arbetat på i det tysta. Få uppgifter har kommit ut från polisens utredning. Det har gjort att frågorna blivit fler och större för varje dag som går. Men det har framförallt gjort att olika uppgifter börjat cirkulera. När ingen berättar vad som hänt ökar det tyvärr ryktesspridningen.

Det är en hänsynslös publicering av en massa dynga helt enkelt.

En mindre trovärdig sajt, som ägnar sig åt att paketera folks åsikter, rykten och allmänt skvaller, har flera hundra sidor med kommentarer kring den tragiska händelsen i Örebro. Om det är sant eller inte verkar inte vara avgörande för de som publicerar. Här finns många privatspanare som leker poliser. Här anklagas folk till höger och vänster. Här namnges personer utan någon eftertanke. Här är det heller ingen som kontrollerar fakta innan uppgifter publiceras. Vad som helst åker rätt ut i cyberrymden. Det är en hänsynslös publicering av en massa dynga helt enkelt. Bedrövligt är en mild beskrivning av alltihopa. Det finns mycket som är bra med digitaliseringen men det här är en av dess värsta avigsidor.

Svåra våldsbrott är alltid komplicerade att hantera för medierna.

Vid tragiska händelser, som berör många människor, skapas ett stort behov av information. Då blir det med automatik viktigt att det som publiceras är trovärdigt och sant. Svåra våldsbrott är alltid komplicerade att hantera för medierna. Vi jobbar efter de pressetiska reglerna och det ställer krav på oss att ta stor hänsyn till brottsoffer, anhöriga till brottsoffer men även till eventuellt misstänkta personer.  När det gäller försvunna personer är vi restriktiva med att gå ut med namn och bild innan polisen gör det. Men när polisen vädjar om hjälp att hitta en person, och de anhöriga är med på det, så väljer vi att publicera vem som är försvunnen. Så även i fallet med Lena Wesström. Vi är också restriktiva med att publicera obekräftade uppgifter om misstankar eller eventuellt misstänkta. Vi är försiktiga med uppgifter som kan peka ut en person. Vare sig det är brottsoffer eller en misstänkt.

Det ställer också högre krav på vår journalistik.

Som lokal media måste vi arbeta med stor varsamhet och fingertoppskänsla. Vi ska möta våra läsare och invånare även nästa vecka och veckan efter det. Det behöver inte riksmedia göra. Inte de anonyma personerna bakom oseriösa sajter heller. Men vi gör det hela tiden. Året runt. Det ställer också högre krav på vår journalistik.