Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Lyxproblemet på topp - omöjligt göra helt rätt

Genrepet avklarat. Alla förberedelser är gjorda. Då står ÖSK inför säsongens första stora dilemma: vem ska petas i anfallet?

Här har vintern ägnats åt funderingar kring vem som ska vakta målet? Vem blir vänsterback? Vem ska bilda mittlås med Michael Almebäck? Och vem förutom Martin Broberg tar en ytterplats?

När alla bitar tycks falla på plats dök det upp en helt ny frågeställning. Av tre heta anfallare måste en bort ut premiärelvan.

Den kan liknas lite vid den där klassiska leken Brasse körde i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, där något skulle bort. Hur logiskt Magnus och Eva än resonerade skrek Brasse alltid ”fel, fel, fel”.

Lite så känner jag för valet på topp mellan Alhassan Kamara, Astrit Ajdarevic och Kalle Holmberg.

I genrepet blev Kalle bänkad. Givet ur aspekten att Crespo och Ajdarevic aldrig tidigare spelat ihop och båda måste få matchträning efter ett struligt fjolår respektive försäsong. I Holmberg vet Axén att han har en formstark målskytt som levererat hela vintern. Inget undantag mot Hammarby där han kom in och avgjorde.

Trots det kan 23-åringen inte räknas som given. Alla vet vad Crespo har i sig efter hösten 2014. Att ÖSK heller inte sålde honom i vinter – trots konkreta anbud från två allsvenska klubbar – visar hans höga status.

Ajdarevic förlängde sitt kontrakt med ett år och är den som allt anfallsspel ska byggas kring. Han kan bara peta sig själv genom att inte vara tillräckligt fysiskt tränad. ÖSK kommer alltid att starta med honom.

Kvar finns Holmberg – han som alltid ansetts som den perfekte inhopparen men nu tagit ett rejält skutt i utvecklingen, både fysiskt och mentalt. Nu kan han inte bänkas bara för att han är ”snällast” eller minst känslig för en petning.

Frågeställningen kan uppfattas som ett lyxproblem. Men beslutet innehåller en sprängkraft som måste tacklas rätt av Axén. Vem jag valt? Kalle och Astrit från start. Åtminstone mot Djurgården på söndag.

Till sist: Det var kanske lika bra att ÖSK:s virvlande inledning kom av sig. Risken för orimliga förväntningar kändes överhängande efter att ha tagit del av hemmalagets bländande första 30 minuter. Man borde gjort minst ett par mål till under den. Nu kan vi närma oss årets allsvenska med fortsatt viss osäkerhet. Lite sans och måtta har aldrig skadat. I alla fall inte för en närking.

Uddlings lista

Tre ÖSK-val som klarnat inför premiären.

1 Målvakterna.

Jacob Rinne har stått de tre senaste matcherna. Han fortsätter mot Djurgården.

2 Backplatserna.

Almebäck får Moberg bredvid sig. Logis skada öppnade för Sebastian Ring till vänster. Till höger har Daniel Björnquist varit ohotad hittills.

3 Vänsterytter.

Daniel Gustavsson imponerar. Inte bara med sin snabbhet. Han håller Maic Sema kvar på bänken ett tag till.