Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Maffiakultur bakom klädrånen mot ungdomar: ”Snacka om negativa förebilder”

Artikel 6 av 9
Ungdomsrånen i Örebro
Visa alla artiklar

Unga killar blir rånade på sina märkesjackor mitt i centrum. Andra hotas med stryk om de inte snattar varor i affärerna. De som inte lämnar ifrån sig jackor eller mobiltelefoner blir belagda med en ”skuld” och pressas att betala tusentals kronor. När gängen som rånar inte får som de vill hotar de även offrens föräldrar. Det här skulle kunna vara en berättelse om vad som händer på gatorna i Miami, Mexico City eller Barcelona. Men det är det inte. Det här händer här och nu i Örebro.

NA har senaste veckan berättat om den våg av rån som drabbar främst unga människor i Örebro. I söndags rånades två 13-åringar på mobiltelefoner och kläder inne i en galleria i centrum. Senare samma dag blev ytterligare tre killar rånade på sina jackor och telefoner. I torsdagens NA berättade en ung kille om hur han på kort tid blivit rånad, hotad och misshandlad av samma gäng flera gånger. Artiklarna har fått stor uppmärksamhet och många har kommenterat rånen på sociala medier. Flera undrar ”Vad är det som händer i Örebro?”

"Kungar på helgerna. Med fickorna fulla av pengar"

Det här är inte den värsta kriminaliteten Sverige drabbas av just nu. Under året har den organiserade brottsligheten flyttat fram positionerna i Sverige. Mer skjutningar, mer dödsoffer men framförallt fler sprängningar. Något som även drabbat Örebro. Det som ändå är allvarligt med personrånen mot unga är den bild av maffialiknande kultur som nu växer fram inom kriminella ungdomsgäng. De som rånar, hotar och misshandlar får hög status både i och utanför gängen. När dyra märkesjackor och mobiltelefoner snabbt säljs vidare blir gängledarna kungar på krogar och nöjesställen i Örebro på helgerna. Med fickorna fulla av pengar. Snacka om negativa förebilder.

Uppdrag granskning i SVT berättade nyligen om hur en pappa blev misshandlad av ett ungdomsgäng mitt i en folksamling. Från början fanns flera vittnen men efterhand drogs sig alla ur. Ingen vågade vittna av rädsla för gänget. Först när polisen kom över en mobilfilm kunde de skyldiga åtalas och senare dömas för misshandel. Ungdomsgängen i Örebro lever också på sitt våldskapital och skrämmer till tystnad. En mamma till en av de rånade ungdomarna berättade för NA att många inte vågar att anmäla rån eller hot. En annan örebroare vittnar om samma sak. ”Det här har pågått länge i många år, men ingen vågar göra anmälan, på grund av hemska hot”.

Utan vittnen och utan anmälningar blir sällan någon fälld.

Vad är då lösningen? I grunden är det ett föräldraansvar. Om alla hade koll på sina ungar så skulle vi inte ha så mycket problem. Men så enkelt är det inte. Fler poliser och ordningsvakter i centrum är en kortsiktig men förmodligen effektiv lösning. På längre sikt handlar det om att skapa förutsättningar som värnar vårt rättssystem. Att få människor att visa civilkurage, att våga anmäla och vittna. Utan vittnen och utan anmälningar blir sällan någon fälld. Här finns flera förslag på regeringens bord, bland annat hårdare straff för övergrepp i rättssak och bättre skydd för vittnen.

Anders Nilsson är chefredaktör på NA.