Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: "Matchen hade inte blivit bättre på gräs"

Allsvenskans låga status har inte med konstgräset att göra, menar NA:s Eric Fiedler.

Annons

En gräslig match. Ibland undrade jag hur Sverige kunnat ha ett lag i champions league. En sak är säker: ÖSK hade inte nått ut i Europa om alla matcher spelades på gräs.

Och Sverige hade nog inte odlat fler talanger om underlaget kom från jord istället från en fabrik.

Malmö FF la i veckan in en motion till Föreningen svensk elitfotboll som handlade om att alla matcher i allsvenskan ska spelas på natur- alternativt hybridgräs i framtiden.

En fantastisk ambition. Men också från Sveriges absolut rikaste fotbollsklubb som till stor del äger sin egen arena.

Så länge som alla andra klubbar inte drar in miljontals kronor på driften varje år, inte själva äger sina arenor och tvingas förlita sig på kommunen, då är den krassa verkligheten att konstgräset är här för att stanna.

Antalet speltimmar per år är hundratals procent högre per säsong jämfört med vanligt gräs. Det gör att fler kan använda samma plan mycket mer till lägre kostnad.

Och det gör knappast att det kommer in grus i maskineriet för talangutveckling i Sverige för att kidsen av i dag tvingas lira med granulat i pjuxen. Fotbollskonst sker på naturunderlag såväl som plastiga mattor.

Fråga bara Nordin Gerzic.

Hans kvitteringsmål

mot Falkenberg var en riktig rackar-rökare i krysset. Det bara någon minut efter att Falkenbergs talang, 18-årige Jesper Karlsson, cyklat in ledningsmålet. Inte mer än naturligt att det blev 1–1 då på Behrn arenas plast.

Och det var inte mer än rätt att ÖSK kvitterade till 2–2 igen och sedan avgjorde genom Maic Sema. Fröet till segern hade såtts redan när 22 man klev ut på banan. ÖSK fick skörda tack vare större individuell kvalitet.

Nahir Besara såg ut att ha börjat komma i form. Både fysiskt och spelmässigt. Kvick i fötterna – men framförallt i tanken. Hittade rätt gång på gång i korridorer och i mellanytor, för att tala fotbollsspråk. Och det språket är som bekant internationellt. Genom det har det skrivits många historier.

Min förhoppning är att vi en dag kan också foga konstgräset till historien. Att strån får kittla fotbollsfötter istället för att granulat ska svida på knän. Den unika känslan är oslagbar. Plast andas endast den moderna fotboll som jag och många andra är tveksamt inställda till.

Men så länge fler får möjlighet att träna, spela och leka fotboll med ett bra underlag året runt och hela tiden, då undviker jag att peka ut konstgräset som ett hot mot svensk fotboll.

Och ÖSK–Falkenberg hade knappast blivit bättre med ett annat underlag.