Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Nytt presstöd ger mer bevakning

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Alla partier utom Sverigedemokraterna vill införa ett förbättrat presstöd från 1 januari 2019. Det är bra.

Annons

Pengarna kommer att hjälpa de svenska medierna i den förändring branschen befinner sig i. Alternativet är inte så roligt. Om inte stödinsatser sätts in riskerar stora delar av Sverige att på lång sikt vara utan medier.

Mediebranschen befinner sig precis som många andra branscher i en stor omvandling. Ändrade medievanor gör att allt fler konsumerar nyheter digitalt via mobilen, läsplattan eller datorn. Flera mediekoncerner i Sverige har tvingats till stora besparingar. Lokalredaktioner har lagts ned och bevakningen är i det närmaste obefintlig i vissa kommuner. Enligt Mediestudiers årsbok, där olika forskning kring journalistik presenteras, saknas regelbunden bevakning av medier i 73 av landets kommuner. I dessa kommuner sker ingen löpande bevakning av kommunen och politikernas verksamhet. Där avslöjas inga missförhållanden. Kommuninvånarna har svårt att ha koll på vad skatten används till. I grunden är medieskuggan i dessa kommuner ett hot mot demokratin.

Hittills har presstödet mest funnits till för att hålla liv i andratidningarna på många orter. Tidningar som aldrig hade funnits kvar om inte presstödet funnits. Det har varit bra för att låta flera röster finnas på en ort. Med det nya förslaget till presstöd vidgas stödet till att även underlätta för medier att behålla bevakning i mindre kommuner. Ett nytt stöd införs för journalistik i områden som helt eller delvis saknar bevakning av medier. Det här är efterlängtat.

Med överenskommelsen om nytt presstöd kan mediehus få upp till en miljon kronor i stöd för att garantera att en kommun bevakas. Målet med stödet är inte en punktinsats utan ambitionen är att skapa förutsättningar och incitament för långsiktiga satsningar. Det skulle kunna kallas en garanti för hållbar demokrati. I förslaget till nytt presstöd finns också pengar till utveckling och innovation. Det är också bra.  Även stödet till andratidningar höjs vilket garanterar att flera orter kan ha två tidningar kvar flera år framöver. Idag har NA inget presstöd. Det är oklart om vi kan ta del av det nya stödet. Vi har åtta redaktioner och vi bevakar tio kommuner kontinuerligt. Vi har inga ambitioner att minska den bevakningen.

På lång sikt kommer inte papperstidningarna finnas kvar. Den dagen när det bara handlar om digital publicering kommer det inte att vara några problem att driva en helt digital verksamhet. Det ekonomiska reptricket är resan dit när ett mediehus ska driva digital utveckling parallellt med en papperstidning. Därför är det bra att en stor majoritet av riksdagens partier är överens om att stötta branschen i övergången. På så vis kan tidningen leva vidare samtidigt som de som vill läsa digitalt förhoppningsvis kan få mer utvecklade medier.