Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Olagligt att sprida olycksbilder

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

När en olycka inträffar är människor snabba med att ta upp sina mobiltelefoner och fotografera eller filma händelsen.

Annons

Det kan vara en trafikolycka, en brand eller någon annan händelse där enskilda personer befinner sig i en utsatt situation. En del väljer också att lägga ut bilder och filmer från olyckor på sociala medier. Från årsskiftet finns en ny lag som innebär att det kan vara olagligt att sprida bilder på det här viset. Straffet är dagsböter eller fängelse i upp till två år.

Den nya lagen har kommit till för att motverka att bilder och filmer sprids på människor som befinner sig i utsatta situationer. Det nya brottet – olaga integritetsintrång – gör det olagligt att göra intrång i någon annans privatliv genom att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter. Lagen har bland annat kommit till för att personer inte ska kunna sprida nakenbilder eller annat sexuellt innehåll på sina expartners mot deras vilja, så kallad hämndporr. Men den gäller även andra kränkningar, till exempel bilder på olyckor där enskilda personer syns.

 Vad gäller då för oss som jobbar i media? Får vi inte längre fotografera olyckor? Jodå, media kan fortfarande arbeta som vanligt på olycksplatser. Med stöd av grundlagen kan vi dokumentera nyhetshändelser och rapportera om dem i tidningen, på webben och i sociala medier. Precis som vi alltid har gjort. Men vi publicerar inte bilder där offer är synliga. Vi ser till att registreringsskyltar är suddade på bilderna och vi är noggranna med att bilderna inte kan vara integritetskänsliga. Vi tar ett stort etiskt ansvar. Vi är också tydliga med att våra medarbetare ska visa stor hänsyn ute på olycksplatser.

En del läsare undrar varför vi publicerar bilder från olyckor eller varför vi sänder live från olycksplatser på na.se. Vi gör det för att intresset är stort för vad som händer i trafiken. När en olycka inträffar vill allmänheten snabbt veta vad som hänt men också vad som orsakat olyckan. I och med att vi rapporterar direkt kan vi berätta om vägen är avstängd för trafik, om det är ett besvärligt väglag eller om det finns risk för mycket vilt. Viktiga uppgifter för människor som är ute eller ska ut i trafiken. Bilder och filmer är viktiga för att ge läsaren större förståelse för vad som hänt. Bildmaterial kan senare också ha betydelse om olyckan leder till en rättslig prövning. Bilder och filmer är också viktiga när vi tar större grepp. Våra granskningar kan visa att vissa vägar är särskilt olycksdrabbade. Våra publiceringar kan leda till att vägarna förbättras. På så vis kan vi göra skillnad.

Vad gäller då för alla privatpersoner som brukar skicka filmer och bilder till media? Samma sak här. Meddelarskyddet gäller vilket innebär att privatpersoner har rätt att lämna material till media. Vi bedömer läsarbilder och filmer som lämnas till oss på samma sätt som vi granskar vårt eget material. Den pressetiska nivån är lika hög inför detta material som vårt eget innehåll.