Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika om NA:s aprilskämt: Dagen då jag pissade på de äldre

Annons

Det är möte på redaktionen och vi diskuterar aprilskämt. Idéerna är många, vi garvar, spånar och bollar det ena mer orealistiska förslaget efter det andra. Jag får i uppdrag att skriva ett som mer tangerar verkligheten. Filar på texten som handlar om att kommunen tagit fram en svindyr mat-app som ska spara pengar åt äldreomsorgen. För att så många som möjligt ska ladda ner den inför man ett extremt orättvist belöningssystem. Alla som lyckas använda den komplicerade appen får lyxmat – och chans till efterrätt. För att ingen ska missa att det är ett aprilskämt gör jag texten allt mer absurd ju längre ner man läser.

Jag ringer Maidie Ward, känd förespråkare för äldrefrågor, och undrar om hon vill vara med. Det vill hon. Maidie tycker förslaget är kul och levererar några fina citat som jag kan använda. Någon vecka innan det är dags att publicera aprilskämtet får Maidie läsa texten. Hon småskrattar på några ställen och säger: Kör.

På påskdagen, den 1 april, har jag 20 mejl om aprilskämtet i min e-postkorg. På Facebook finns 117 kommentarer. Några vill bara konstatera att de förstått att det är ett aprilskämt, andra skriver och tackar, de tycker det var roligt, gillade några ordvändningar och gick nästan på det – men de allra flesta är inte bara arga. De är superarga.

”Osmakligt”, ”riktigt lågt”, ”fruktansvärt”, ”skämmes ta mig fan!” ”Äckligt”, ”värdelöst”, ”ett slag i magen på de gamla”. ”Cyniskt”, ”elakt”, ”ni vill väl att de äldre dör av en hjärtinfarkt!”

En man skriver direkt till mig: ”Du pissar på de äldre.”

Det är som jag personligen har ryckt kalvsteken ur händerna på gammelfarfar och slängt fram vattgröten på bordet istället.

Många konstaterar att de vet att de äldre får urusel mat, och att skämta om det i tidningen är bortom all kritik. Men får de äldre så enormt dålig mat, eller är det bara något som blivit en sanning? Jag vet inte. Vi följer upp och frågar kommunens riktiga kostchef som berättar att i de undersökningar som kommunen gör så är de allra flesta äldre nöjda med den mat som levereras. Hursomhelst är ämnet extremt tabubelagt. En man mejlar mig att det inte går att skoja om äldre och mat. Själv tänker jag att det finns andra saker som kan vara värre att skämta om, som barn och övergrepp, eller kvinnor och misshandel.

I vintras såg jag Lennie Norman på Norra Brunn i Stockholm. Han byggde hela sin show på att det inte går att skämta om något längre i det här landet. Alla har blivit så lättkränkta att det är omöjligt att jobba med humor. Komikerna får kasta in handduken. Det är lika bra att lägga ner. Då tyckte jag att han överdrev. Så känsliga kan väl folk inte vara? Men nu är jag böjd att hålla med honom.

► Läs också:

Kommunens kostchef efter NA:s aprilskämt: "Folk är nöjda med den mat man får"

Matapp med lyxmat var aprilskämt: ”Jag tycker man kan vara med och skoja i tidningen”

Lyxmat till äldre – men bara om man först laddar ner en app: ”Lite orättvist är det”