Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Open Art – är det konst?

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

En blåmålad gata, 6 000 stolar i formation, en kraschad bil, sammansatta snöpinnar, drickabackar och skrot. Är det konst? Frågan har ställts på sin spets i Örebro i sommar där den internationella konstbiennalen Open Art pågår. Människor från hela Sverige, ja från hela världen, åker till Örebro för att studera konstverken.

Det är verk som sticker ut. Konst som väcker eftertanke. Det enkla har gjorts storslaget. Det gigantiska har blivit minimalistiskt. Därför är det naturligt att debatten har varit livlig. Inte minst på på NA:s insändarsidor.

”Blå gatan är gräslig, stolhögarna på Järntorget anskrämliga. Varför denna förfulning i centrum, placera idiotin någon annanstans mindre centralt”, skriver signaturen ”A. Lacy”.

”Skandalöst att Örebro får hålla på så här med skattepengar. Hela centrum liknar en enda stor soptipp! Jag skäms över Örebro”, rasar signaturen ”Katarina”.

”Om du får ont i magen av Open Art, flytta eller ta en magtablett", svarar signaturen ”Bengt Swenson”.

”Försök att uppskatta de ”happenings” som idag gör Örebro till den fantastiska stad som den är. Vi har många bra initiativ i vår stad, ta hand om dem, försök öppna era sinnen", uppmanar ”jv”.

”Det är upp till betraktaren att själv avgöra ”vad är det jag ser”?", tycker insändarskribenten med den träffande signaturen ”Konst är inte konstigt … bara tankekrävande”.

Och så där håller det på. Men finns det egentligen något svar på vad konst är? Måste den vara på ett speciellt vis? Får den bara beröra lite grann? Enligt Nationalencyklopedin, NE är konst en kulturyttring vars utförande kräver särskild kunskap och förmåga att bruka denna med personlig behärskning och individuell anpassning till situation och avsikter. I mina ögon är det är upp till konstnären att skapa vad som helst lika mycket som betraktaren kan tolka och uppleva det den ser precis hur som helst. Det är konst för mig.

Årets upplaga av Open Art har en genomgående tråd av miljötänk. Återvinning, hållbarhet och globalt tänkande. Vid konstverken förs inte bara dialoger om det är konst eller inte. När jag vandrar omkring diskuteras vad som händer om satelliterna trillar ned och det konverseras om isen håller på att smälta på jorden samtidigt som någon förfasas över all plast som blir liggande i naturen.

Årets verk berör, roar och oroar. I negativ eller positiv riktning. De sätter igång människors tankar kring vad vi hållerpå med på jorden. Om konstverken är förutsägbara blir det knappast några reaktioner. Det skrivs inga insändare i NA och på sikt skulle Open Art tyna bort. Om konstverken däremot berör – då blir det många reaktioner och biennalen får förmodligen fler och fler besökare för varje gång. Människor kommer att fortsätta att vara nyfikna på det oväntade som väntar på nästa Open Art.

Mer om Open Art 2017:

Debatt: Örebro brinner för kultur

Stentroll har smugit ut ur sagorna

TV: Här sätts Open Art-ansiktet på plats igen vid Myrorna

Här kan du läsa fler artiklar, debattartiklar och insändare om årets konstutställning.

För prenumeranter och Plus-kunder:

[+] Zekis upprustade uteservering skyms av Open Arts stolar: "Jag går back varje dag"

[+] Kommunen om kritiken från restaurangägaren: "Vi kan ibland se att konsten går före verksamheten – på både gott och ont"

[+] Trasigt konstverk lagas i Slottsparken - men inte det enda i Open Art som gått sönder: "Lappar och lagar så gott det går"